29/04/2015

2015, Any Internacional de la Llum

Pep Anton Vieta

(Article publicat a la revista RECVLL de Blanes - gener 2015)

... s’omple de llum tot el món adormit
perquè ha nascut el Senyor de la vida
dintre el misteri del Cel i la nit.

Els blanencs, especialment quan tornem de les festes nadalenques, no llegim les anteriors línies escrites l’any 1929 per Pere Puig i Llensa sinó que les cantem a ritme de la música de Mn. Batlle. Aquest cant d’àngels que tanca l’obra “Pastors i Misteris” enguany és ideal per encetar l’any 2015 ja que l’Assemblea General de les Nacions Unides i la UNESCO l’han declarat Any Internacional de la Llum.

Amb aquesta celebració l’ONU i la UNESCO volen reconèixer la importància de la llum i les tecnologies basades en ella a la vida de tots els ciutadans del món, al desenvolupament de la societat i als reptes als que s’enfronta la humanitat. La llum juga un paper fonamental a la nostra vida quotidiana i, entre altres grans fites, ha revolucionat la medicina i ha permès el desenvolupament d’Internet.

Però, què és a llum? Parlem-ne una mica.
Si bé quan a nivell quotidià parlem de llum ens referim a les radiacions visibles pels nostres ulls (des del violeta al vermell, passant per tots els colors de l’Arc de Sant Martí i la llum blanca que tots ells junts formen), la física defineix com a llum a tot l’espectre electromagnètic, és a dir a tot tipus de radiació, ja sigui visible o no per l’ull humà. D’aquesta manera, la radiació que emet una bombeta és llum, i també ho és la que emet un fluorescent, ara bé llum també és la radiació que surt del comandament a distància però que no veiem (es tracta de radiació infraroja), la que escalfa el menjar al forn microones (radiació de microones) o bé les ones de  ràdio o wifi que permeten que ens puguem connectar a Internet amb el mòbil o l’ordinador portàtil. Tota radiació és llum! I el que diferencia tots aquests tipus de llum és la longitud de les ones que la componen. Aquesta diferència fa que la llum sigui més o menys energètica i, per tant, que l’aplicació que li donem sigui tan diferent. Des d’escalfar menjar a il·luminar les nostres cases o fer radiografies dels nostres ossos. Tornant a l’Any Internacional de la Llum, podem preguntar-nos el motiu d’aquesta celebració i el fet és que aquest 2015 es commemoren aniversaris de fets molt rellevants en la història de la ciència de la llum. Són els següents:
 
  • L’any 1015 Ibn Al-Hàytham (conegut a occident com Alhazem), qui es considera el pare de l’òptica pels seus treballs i experiments amb lents i miralls, va inicia els estudis d’òptica.
 
  • L’any 1815 Auguste Fresnel descobreix la naturalesa ondulatòria de la llum esdevenint així el pare de l’òptica moderna. També és el pare dels fars moderns.
 
  • L’any 1865 James Clerk Maxwell formula la teoria electromagnètica de la propagació de la llum.
 
  • L’any 1905 Albert Einstein formula l’efecte fotoelèctric (pel qual fou guardonat amb el Premi Nobel de Física 1921) i l’any 1915 va incorporar la llum a la teoria de la relativitat.
 
  • L’any 1965 Arno Penzias i Robert Wilson van descobrir el fons còsmic de microones i Charles Kuen Kao que va proposar la fibra òptica per la transmissió de missatges telefònics.

Per tot això i molts més descobriments que els investigadors encara han de fer, la llum mereix que tot el món li dediqui aquest any. 

Molt bon Any Internacional de la Llum a tothom!

Pep Anton Vieta
Químic
pepquimic.wordpress.com

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar