Fotografia: L´acte de lliurament del guardó, ahir a Blanes. / Ajuntament
15/05/2018 06:28

​La biblioteca de Blanes, guardonada pel seu compromís social en la integració de les dones immigrants

Ahir es va lliurar el "Premi Biblioteca Pública i Compromís Social", atorgat per la Fundació Biblioteca Social, pel projecte "Aixopluga't" on participen Càritas i l'Ajuntament de Blanes.

El matí d'ahir dilluns va tenir lloc l'acte de lliurament del darrer premi amb què ha estat reconeguda la tasca que, especialment durant aquests darrers anys, s'està duent a terme a la Biblioteca Comarcal de Blanes en diferents àmbits. De manera excepcional Adela d'Alòs-Moner, presidenta de la Fundació Biblioteca Social, es va traslladar fins a la Biblioteca Comarcal de Blanes per lliurar in situ el guardó. 

Més concretament, en la quarta edició del Premi "Biblioteca Pública i Compromís Social", la Biblioteca Comarcal de Blanes ha guanyat l'accèssit pel treball desenvolupat al projecte "Aixopluga't" que s'hi ha estat fent els darrers mesos. Per fer encara més festiva i compartida l'experiència, l'acte es va fer coincidir amb el lliurament dels diplomes d'assistència a les dones que hi han participat. 

Es va encarregar de recollir el premi una representació de l'equip de la Biblioteca Comarcal –Isabel Brunet, Anna Rosa Bou i Conxi Fernández- acompanyades de l'alcaldessa en funcions, Pepa Celaya. També van assistir-hi Salvador Pont, de Càritas Interparroquial de Blanes, ja que va ser ell qui conjuntament amb la biblioteca van impulsar el projecte guardonat, així com la directora de Càritas a comarques gironines, Dolors Puigdevall, i el tresorer de la Fundació Biblioteca Social, Josep Maria Rodríguez. 

Projecte "Aixopluga't": lluitar contra el masclisme i integrar les dones 
L'objectiu del projecte "Aixopluga't" consisteix en integrar la població emigrant mitjançant el treball amb les dones-mares, a les quals se'ls dona poder, en àmbits fora de la llar, en activitats de la biblioteca. Ho fan en companyia dels seus fills, nens i adolescents, per contribuir a normalitzar la visió de les mares per part dels seus fills, combatent a l'hora l'estès masclisme social. Hi han participat 75 dones, de les quals 52 han rebut el diploma d'assistència. 

Actualment Blanes compta amb un 18'6% de població immigrada, de la qual un 29'8% procedeix de Marroc, Gàmbia i Senegal. Des de Càritas Interparroquial de Blanes es van posar en contacte amb la Biblioteca Comarcal per donar sortida a la necessitat de sociabilització del col·lectiu de dones immigrants que utilitzen els seus serveis i que participen del TALCC. 

Una altra  fita complementària és que, d'aquesta manera, es contribueix a que la Biblioteca Comarcal es percebi com un lloc comú i acollidor per a tothom. Entre les accions més destacades s'hi inclouen les tertúlies amb la cultura d'origen com a focus principal i el treball d'acostament dels fills  adolescents. Un dels punts més interessants del projecte és que és perfectament extensible a d'altres biblioteques. 

Les dones formen part del TALCC –Taller d'Acollida Lingüística, Cultural i Comunitària- de Càritas. Se'ls ofereix la possibilitat de relacionar-se amb serveis que sobrepassen al seu entorn més immediat i augmentar el seu empoderament utilitzant la biblioteca com eina d'accés a la informació, formació i lleure, augmentant així la qualitat de vida de les seves famílies. Així, la biblioteca esdevé un espai on aquestes persones se senten còmodes per formar-se i informar-se. 

Ingredients del Projecte "Aixopluga't" 
El projecte inclou la programació de visites guiades temàtiques a la Biblioteca Comarcal. Durant aquesta experiència les dones poden conèixer els serveis que els oferim i obtenir les eines bàsiques d'accés a la informació. També es cedeixin espais bibliotecaris perquè puguin realitzar algunes de les seves classes d'alfabetització; la participació activa amb els seus fills en els programes de promoció de la lectura en la primera infància (franja 0-3 anys) a través del programa "Nascuts per Llegir". 

Tanmateix, s'organitzen activitats on són elles, les dones-mares immigrants, les protagonistes centrals que serveix d'aquesta manera com un espai de promoció de la seva cultura i l'intercanvi cultural. S'ha iniciat el projecte de foment de la lectura en grups de dones nouvingudes amb tertúlies sobre notícies, intercanvi de llegendes i contes populars, cançons, poesies i jocs de falda. Per últim, també s'apropa els fills adolescents d'aquestes dones a la Biblioteca Jove. 

En el projecte "Aixopluga't" ha comptat amb la col·laboració de Càritas Interparroquial de Blanes, així com del Departament d'Acció Social de l'Ajuntament de Blanes. Justament les protagonistes del projecte, les dones immigrants, van tenir un destacat paper en l'acte de lliurament del guardó que es va fer ahir al matí a la biblioteca. 

Se'ls van lliurar els diplomes del projecte i després van protagonitzar la festa amb un esmorzar a base d'ingredients culinaris que precisament van ser elles, les dones immigrants, les qui es van encarregar de preparar-los. Tanmateix, per agrair el seu suport esmerçat, també es va convidar a membres de Càritas Interparroquial de Blanes que participessin en l'acte festiu. 

Premi atorgat per la Fundació Biblioteca Social 
El Premi "Biblioteca Pública i Compromís Social" de la Fundació Biblioteca Social ha estat concedit en la seva quarta edició al projecte "Biblioteca de Acogida" de la Biblioteca Pública Municipal Gustavo Villapalos de Purchena (Almeria). En aquest cas, s'implica amb la situació social de la província d'Almeria com a terra d'acollida, on  l'emigració és constant. El seu valor diferencial rau en què està dirigit a una població marginal, formada per nens i joves emigrants de diverses procedències, així com per a nens i joves en greu risc d'exclusió. 

El què pretén el Premi anual "Biblioteca Pública amb Compromís Social" és impulsar i donar visibilitat a projectes que estan duent a terme les biblioteques públiques, adreçats a persones i col·lectius que viuen situacions de vulnerabilitat i conflicte social en el seu entorn, i que contribueixen a pal·liar els desequilibris socials. La Fundació Biblioteca Social és una institució d'àmbit estatal sense ànim de lucre que es va constituir l'any 2014. El capital és 100% privat, i no accepta cap tipus de subvencions ni finançaments que pugui atorgar cap tipus d'administració.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de:

Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les catifes de l´edició passada. / Ajuntament
24/05/2018 06:26

​Les catifes de flors vestiran els carrers d’Arbúcies aquest proper diumenge 27 de maig

A partir del migdia ja es podran començar a intuir els dibuixos, que en total comptaran amb 2 km de confeccions de flors naturals, repartides entre 26 catifes i 26 racons Catifa.
Comentaris (0)
Cultura // Comarca
Fotografia: La reunió de seguiment de dimarts passat. / Consell Comarcal
24/05/2018 06:10

El Producte turísticocultural Vescomtat de Cabrera segueix fent passos endavant

El projecte, que executa el Consell Comarcal, compta amb la participació d’un total de 13 municipis i el cofinançament del FEDER de la Unió Europea.
Comentaris (0)
Societat // Comarca // Blanes
Fotografia: Les autoritats locals i comarcals van encapçalar la jornada festiva. / Consell Comarcal
22/05/2018 06:24

Blanes celebra la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària amb una jornada festiva

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el tinent d’alcalde responsable del servei, Nicolás Laguna, van encapçalar l’acte festiu al Passeig de Mar.
Comentaris (0)
Societat // Comarca // Riudellots
22/05/2018 06:10

​Detingut un home que conduïa drogat i sense permís després de provocar un accident a Riudellots

Les dues persones que anaven en un dels vehicles havien patit ferides lleus mentre que l’altre conductor, que havia provocat l’accident, no facilitava cap mena de documentació.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar