Tradicions // Salitja // Sant Dalmai // Vilobí
Fotografia: L´espai Lletòrum, dedicat als productors de derivats làctics. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
24/10/2017 06:35

Milers de visitants gaudeixen de la 6a Fira de la Llet de Vilobí d’Onyar, que vol reivindicar el sector primari

L’estrena oficial de la vaca Bepa, el nou capgròs de la colla gegantera del municipi, va ser un dels plats estrella d'un cap de setmana farcit d'activitats.

Redacció

Vilobí d'Onyar ha estat, aquest cap de setmana del 21 i 22 d'octubre, el centre neuràlgic de la llet, les vaques i el món de la pagesia en general, gràcies a la sisena edició de la Fira de la Llet i la trentena Festa de Sant Galderic, que al llarg dels dos dies han pogut gaudir milers de visitants. Com a preàmbul, el dijous dia 19 va tenir lloc la Jornada Tècnica Agroramadera, que va reunir professionals del sector i en la qual es va atorgar el reconeixement al mèrit a la promoció del sector lleter al gerent i ànima de La Fageda, Cristóbal Colón. L'alcaldessa de Vilobí d'Onyar, Cristina Mundet, fa un bon balanç de l'edició d'enguany. "La valoració general és molt positiva, tan en el nombre de visitants com en les noves activitats i la reorganització dels espais”, explica Mundet, que destaca també la presentació oficial de la vaca Bepa, el nou capgròs de la colla gegantera: “Ha estat la nota simpàtica d’aquesta edició de la fira, fent dibuixar un somriure a grans i petits”. Així mateix, l’alcaldessa assenyala, en referència a la importància del sector primari al municipi, que “l’ànima d’aquesta fira és que mostrem el que realment som; aquest és un sector que ens sentim molt nostre i això es nota”. “S’han vist tots els elements propis de la pagesia, des d’un magnífic paller al Bestiòrum, animals de granja, maquinària agrícola, productes derivats de la llet... una representació, en definitiva, del que és el sector primari”, recalca Cristina Mundet.











 
70.000 litres diaris de llet en 8 explotacions ramaderes
La Fira de la Llet és per al municipi de Vilobí d'Onyar l'esdeveniment més rellevant i que més visitants atrau al llarg de l'any, i és per això que des de la comissió organitzadora i l'Ajuntament s'esforcen per tal que l'esdeveniment compti amb una programació atractiva i de gran interès. Tot i així, si bé la Fira és de creació recent, l'origen es troba en la Festa de Sant Galderic, que s’ha organitzat per 30è any consecutiu al municipi. Així doncs, durant tot el cap de setmana s’ha pogut participar en tota mena d'activitats relacionades amb el món de la llet i de la pagesia en general, en un indret on queda molt clar que aquesta fira no li queda gens postissa: cada dia les 8 explotacions ramaderes de llet del municipi produeixen uns 70.000 litres de llet. I per arrodonir-ho, al municipi hi ha 3.163 habitants, però algú altre que en supera la xifra: 3.200 caps de bestiar boví de llet. 
 
La programació va arrencar el dissabte amb una caminada popular, un concurs de paletes, una exhibició de petanca, una demostració de perruqueria bovina, exhibicions de munyir i de motos super-enduro, així com un un maridatge de vi amb formatges i una representació teatral. La inauguració oficial, que va comptar amb la participació de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Elisenda Guillaumes, el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, així com de representants municipals de poblacions de l’entorn, va servir per fer la presentació del nou capgròs, qui acte seguit va acompanyar la comitiva, juntament amb una vaca –aquesta, de veritat- pels diferents espais de la fira, fins arribar a l’espai Lletòrum, on s’hi apleguen des de l’any passat els diferents productors i elaboradors de derivats làctics.
 
1,5 litres en un minut al tradicional concurs de munyir a mà
D’altra banda, Svitlana Slyva va ser la guanyadora del concurs de munyir a mà, que també té lloc cada any durant la primera jornada de la Fira. En total, Sylva va aconseguir extreure d'una vaca 1,5 litres de llet en un minut de temps, superant en 0,2 litres el guanyador de l'edició passada. En segon lloc va quedar-hi Gala Bondor, amb 1,1 litres, i en tercera posició, Carles Faixedas, amb 700 ml.
 
Diumenge en honor a Sant Galderic
L’endemà diumenge les activitats van seguir, en aquest cas molt vinculades a la celebració de Sant Galderic. Ja ben d'hora es va fer la concentració de tractoristes, per iniciar, pels volts de les 10.30h, una ruta de tractors d’època per diferents camins del municipi, que va finalitzar amb una desfilada i la tradicional benedicció de maquinària agrícola pel centre del nucli urbà. Enguany es va recuperar la marxa en BTT i es va celebrar també l’Ofici solemne en honor al sant patró, demostracions de perruqueria bovina i de munyir a mà i amb cantina, així com un concurs de fer flams i un de dibuix. A la tarda va seguir un espectacle infantil que va incloure una xocolatada i la 3a edició del concurs de menjar flams, que ja s’ha consolidat amb força dins la programació i que cada any reuneix més participants. Un gran concert amb la Jove Orquestra de la Selva va cloure les activitats de la 6a Fira de la Llet.
 
Durant tot el cap de setmana, a banda de la fira d’artesans, es va poder comprar l'edició especial de llet pasteuritzada “Fira de la Llet Vilobí d’Onyar”, degustar productes làctics a l’espai firal del Lletòrum, passejar amb ponis, pujar al trenet que recorria diversos masos del municipi i visitar exposicions de tota mena. També hi va haver actiu un concurs d’Instagram i es va poder gaudir de servei de bar. 
 
Un darrer al·licient va ser poder descobrir l’excel·lent cuina de Vilobí d’Onyar, ja que un total de sis restaurants del municipi van oferir un menú especial, amb la llet i els seus derivats com a productes estrella. L’àpat comptava, a més, amb un component solidari, ja que del preu total, 1 € serà destinat a Onyar Solidari, entitat que distribueix aliments a les famílies més necessitades.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vilobí
Fotografia: Exterior de l´ermita de Santa Margarida durant la Missa del matí. / Tribuna Selvatana
21/07/2018 08:56

V​ilobí d'Onyar celebra l'Aplec de Santa Margarida

A banda de la programació habitual, enguany es va incorporar com a novetat una vetlla d'observació d'estels a partir de les deu de la nit.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Els espectaculars focs de Blanes. / Joaquim Llorens-Ajuntament
19/07/2018 16:40

Blanes espera més d'un milió de visitants en la 48a edició del Concurs Internacional de Focs

El certamen, considerat com el millor de l'estat en qualitat, es farà del 21 al 26 de juliol -un dia més que al 2017-. Ahir al vespre es va fer la presentació del Jurat Popular.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Aquest matí s´ha presentat el Pla de Seguretat dels Focs. / Ajuntament
17/07/2018 13:38

250 policies, sanitaris, bombers i altres efectius vetllaran per la seguretat del 48è Concurs de Focs de Blanes

El Pla de Seguretat i Emergència garantirà la seguretat de més d'un milió d'espectadors que hi assistiran sumant les sis nits en què es durà a terme: del 21 al 26 de juliol.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: La cloenda de la campanya de l´any passat. / Ajuntament
31/05/2018 07:05

​Blanes viurà demà divendres la cloenda de la campanya Dansa a les Escoles amb l'Esbart Joaquim Ruyra

L'acte aplegarà al Passeig de Mar 1.500 alumnes dels 10 centres educatius del municipi, 50 dels quals del Centre d'Educació Especial Ventijol, com a experiència de dansa inclusiva.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar