Tradicions // Comarca // Salitja // Vilobí // Sant Dalmai
19/09/2017 07:31

Arriba Temps de Poma, el nou esdeveniment gastronòmic de Vilobí d'Onyar

Tindrà lloc del 22 de setembre a l'1 d'octubre i inclourà una jornada tècnica, un menú especial a restaurants de la zona, la Fira de la poma i la pera, un curs de cuina o activitats a les escoles.

Redacció

El municipi de Vilobí d’Onyar celebra del 22 de setembre a l’1 d’octubre Temps de Poma, una setmana plena de propostes gastronòmiques i culturals al voltant de la producció i la comercialització d'aquesta fruita, un dels conreus més importants del municipi i del conjunt de la plana de la Selva. La mostra gastronòmica “Mossega la poma!” serà una de les principals activitats de la setmana, on tres restaurants de la zona -Can Teo, la Crosa i la Greda- oferiran menús amb la poma com a protagonista durant sis dies, concretament els dies 22, 23, 24, 29 i 30 de setembre i l'1 d’octubre.

D’altra banda, el 27 de setembre es realitzarà, a la Granja Mas Bes, una jornada tècnica sobre experiències de desenvolupament local entorn de la poma. S’hi presentaran diferents iniciatives innovadores sobre producció i comercialització, com les de l’Agrobotiga El Forn (Vilobí d’Onyar, la Selva), Mooma (Baix Empordà), Cor de Fruita (Pla d’Urgell) i Biolord (Solsonès) i es reflexionarà sobre el futur d’aquest cultiu.

En el marc Temps de Poma cal destacar la celebració de la Fira de la poma i la pera, el dissabte 30 de setembre durant tot el dia i el diumenge 1 d’octubre al matí. Aquesta fira es realitza des de l’any 2006 a l’Agrobotiga El Forn, un comerç estretament vinculat a l’empresa Pascual Rodó, dedicada a la producció d’aquestes fruites. Durant aquest dia i mig s’hi desenvoluparan diverses activitats com la venda directa de pomes i peres de Vilobí acabades de collir, concursos de cuina i escacs, jocs infantils i una cantada d’havaneres.

La resta d’actes que es duran a terme en el marc de Temps de Poma són les visites als camps de pomeres des de l’Agrobotiga El Forn, amb esmorzar o berenar inclòs- que es faran els dies 23, 24 de setembre i 1 d’octubre- el curs de cuina de la poma –programat per al 22 de setembre- i diverses activitats educatives de descoberta a lEscola Josep Madrenys, que han inclòs l’elaboració de material didàctic per fer a l’aula i en una sortida als camps de pomeres del 25 al 28 de setembre.

Temps de poma està organitzat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

La relació entre la poma i el municipi de Vilobí d’Onyar
El municipi de Vilobí d’Onyar i el conjunt de la plana de la Selva és una zona de producció de pomes que forma part de la IGP Poma de Girona. En aquest municipi, aquesta fruita s’havia cultivat des de feia segles per a l’autoconsum de les famílies o per a la venda a mercats propers. A partir dels anys seixanta, però, es van plantar noves pomeres gràcies a l’aliança entre pagesos locals i productors de poma francesos que havien tornat a Europa arran de la pèrdua d’Algèria. Els productors francesos van implantar aquí les tècniques de cultiu que havien après durant els anys de colonització d’aquest país del nord d’Àfrica, que es basaven en crear rengleres de pomeres ben endreçades, rectilínies i ajagudes, en lloc de plantar-les rectes i als quatre vents com s’havia fet tradicionalment.

D’aquesta manera es racionalitzava la seva producció i recol•lecció. Amb els anys, els propietaris de les terres es van deslligar dels seus socis francesos, van cercar tècnics locals, van crear indústries com Fruitex i van unir-se a cooperatives com Girona Fruits. Tota aquesta aposta per la producció agrícola tecnificada va ser un dels eixos que van permetre impulsar l’economia local del municipi. Actualment, el cultiu de la poma ocupa unes 20 hectàrees a Vilobí i més de 100 al conjunt de la plana de la Selva. Hi trobem les diferents varietats de Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Reineta.


Programa de Temps de Poma
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Breda
12/04/2018 06:59

Breda celebra els dies 21 i 22 d'abril la 3a Fira del Monestir i la 755a Festa de l'Ajust

Durant aquests dos dies l’activitat es concentrarà al nucli històric de la Vila, a l’entorn de l’antic Monestir de Sant Salvador, amb activitats per a totes les edats i gustos.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les recreacions que es duen a terme durant l´esdeveniment. / Ajuntament
06/04/2018 07:25

​Aquest diumenge, 5a edició de les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies

Es comptarà, novament, amb els Miquelets, que faran la recreació dels fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: La nau del santuari del Vilar, ahir durant l´ofici solemne. / Ajuntament
04/04/2018 06:26

​L’Aplec del Vilar posa el punt i final a la Setmana Santa blanenca

És una de les dues festes locals que se celebren a Blanes, una tradició de més de 400 anys d’història que aplega a molt vilatans a l'entorn del santuari de la Mare de Déu del Vilar.
Comentaris (0)
Tradicions // Hostalric
Fotografia: Diumenge va tenir lloc el sopar medieval al pavelló. / La Selva Comunica
03/04/2018 06:41

​Hostalric tanca la Festa Medieval més multitudinària

Aquest diumenge, 800 persones van participar al sopar – espectacle medieval que clausurava la 22a edició de l'esdeveniment, que ha comptat amb milers de visitants.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar