18/01/2015

El pelegrí de Tossa

Joan Carreres i Péra

Complim el vot fa cinc centúries

i el compliran els nostres fills

De la “Cançó dels Pelegrins” de Manuel Vilà

 

L’anada del Pare Pelegrí a Santa Coloma, cada vint de gener, té com a objectiu arribar a l’ermita de Sant Sebastià, a complir una vella prometença. Es tracta d’un fet plenament religiós; el vot del poble és la manifestació externa d’una actitud interior de fe i acció de gràcies. D’aquí la seva actualitat permanent. Així ho entén el poble de Tossa i així ho ha entès sempre el poble de Santa Coloma. I és de desitjar que ho entenguin també els nombrosos acompanyants del Pare Pelegrí.

 

Aquest any Sant Sebastià s’escau en dimarts i es preveu un seguici d’un miler de persones. Des de la Missa del Cantar que té lloc a les set del matí -a l’església parroquial de Tossa- fins a l’arribada a l’ermita de Sant Sebastià de Santa Coloma, el Pare Pelegrí no s’atura enlloc; menja frugalment al descampat i no parla amb ningú.

 

Només trenca el silenci en formar-se a Terra Negra el gruix de la comitiva; després de beneir els acompanyants amb el senyal de la creu -i resar tres parenostres-, els convida a seguir-lo en el seu camí, si no és amb la pregària, almenys amb un silenci respectuós.

 

En travessar el pont del Molí de la Selva, els acompanyants reben la insígnia de pelegrins i una estampa de Sant Sebastia en la qual, amb el títol “El vot del poble de Tossa”, es recorda que “el vot és: prometença, devoció, oració, silenci, sacrifici, pelegrinatge, testimoni de fe, i no és cap festa”. D’aquí la seva eterna joventut.

Joan Carreras i Péra
Rector de Tossa de Mar

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar