Tradicions // La Cellera
Fotografia: Una de les demostracions va ser l´esquilada de 15 ovelles. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
14/06/2016 07:39

Prop de 700 persones gaudeixen de la 1a Fira del Xai d’El Pasteral

Durant tot el matí de diumenge es va poder gaudir d'un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions; dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn.

Xavier Roca

La granja Cal Cabraric d’El Pasteral, al municipi de la Cellera de Ter, va ser aquest passat diumenge l’escenari de la 1a Fira del Xai, que va aplegar prop de 700 persones amb l'objectiu de promocionar la carn d’oví de proximitat. Així ho assegura Francesc Ciurana, gerent i promotor de Ciurana-Bassó, impulsors de la iniciativa: “El sector està passant per moments complicats, alhora que costa molt donar a conèixer el nostre producte, així que hem hagut de buscar una trobada com aquesta, on hem comptat amb moltes complicitats". La idea va convèncer a la comissió de festes, l’Ajuntament, Pere Masó, als restaurants Can Quer i Can Co, Buti-Farreros i el Grup de Veïns del Pasteral, que es van sumar desseguida com a col·laboradors de la fira.





Així doncs, des de les 9h del matí i fins ben entrat el migdia es va poder gaudir de diverses activitats, entre les quals un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions, dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn. La ració incloïa pa amb tomàquet, porrons de vi, all, oli begudes i fruita, tot plegat al preu de 5 euros. La programació va incloure també la conferència "La qualitat de la carn ben criada", així com la presentació d’algunes de les publicacions del reconegut historiador de la gastronomia catalana Jaume Fàbrega, també present a l’esdeveniment. Així mateix, hi va haver jornada de portes obertes a les instal·lacions d'oví i boví de Cal Cabraric, l'observació de diferents classes de xais, un taller de feltre i demostració de tints naturals, l’esquilada de 15 xais, la conducció d'un ramat, passejades amb poni i una exposició de fotografies de xais i dels entorns de la Cellera.





Francesc Ciurana lamenta que “el sector primari no som reconeguts, perquè només som un problema i fem pudors" però adverteix que "fem una carn de qualitat". "Això és el que volem transmetre a la gent, juntament amb el fet que la gent tingui la inquietud de preguntar d’on vénen els nostres productes” assegura, mentre reivindica que "parlem molt de KM 0 però ens mengem KM 0 de l’Argentina, hem de menjar KM 0 d’aquí!”. Ciurana afegeix que “la gent quan va a una carnisseria hauria de preguntar d’on és aquella carn, de quina granja ve, de quin productor, i això faria canviar molts hàbits; això és el que hem volgut promoure des d’aquesta fira”.





“Estem molt contents per l’acceptació i la gent que ha vingut, i volem fer un agraïment a tothom que s’hi ha sumat” afirma el gerent de CiuranaBassó, alhora que ressalta que “a casa nostra es pot gaudir d’un producte excel·lent, i estem treballant perquè continuï així”. Així mateix, des del consistori, l’Alcalde de la Cellera, David Sarsanedas, es mostrava també satisfet que surtin “aquest tipus d’iniciatives que tenen la capacitat d’integrar tots els veïns; ens en sentim molt partícips”. “Pel lloc on estem i com està el mercat avui en dia no podrem competir mai a preus rebentats, però sí que podem competir, i a primera divisió, en oferir qualitat” manifestava Sarsanedas, i afegia que “fires com aquesta són exactament el que ofereixen, producte de proximitat en què saps d’on ve, així com la persona que l’ha treballat”.

Durant els propers dies, dos restaurants del municipi inclouran durant el xai als seus menús: Can Co ho farà aquest proper cap de setmana i del 23 al 26 de juny, i Can Quer ho va fer durant el cap de setmana passat i també el vinent.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Caldes
Fotografia: Visitants de la Fira d´Oportunitats. / Ajuntament
15/11/2017 07:01

Més d'una quarantena de parades a la 18a Fira d'Oportunitats de Caldes

Com en les darreres edicions, durant la fira va haver-hi una parada de Càritas, que va recollir un total de 183 kg d'aliments de primera necessitat.
Comentaris (0)
Tradicions // Vidreres
Fotografia: Un manat de salsafins. / Consell Comarcal
13/11/2017 07:05

Del 15 al 19 de novembre, campanya de promoció del salsafí de la Selva a Vidreres

Durant la Festa Petita que se celebra durant el cap de setmana, 9 establiments del municipi participen a les jornades gastronòmiques oferint menús, plats o productes que inclouen el salsafí.
Comentaris (0)
Tradicions // Vidreres
12/11/2017 08:21

Vidreres es prepara per la seva Festa Petita, que tindrà lloc el proper cap de setmana

La festa té lloc amb motiu de la celebració dels patrons de la vila, Sant Iscle i Santa Victòria. Durant aquests dies també es durà a terme la campanya gastronòmica del salsafí.
Comentaris (0)
Tradicions // Santa Coloma
Fotografia: Bosch, durant l´acte de nomenament de Confrare d´Honor. / David Rueda-Ajuntament
11/11/2017 07:41

L'empresari Faustí Bosch és investit Confrare d'Honor de la Ratafia

L'acte va tenir lloc durant el sopar de la 36a Festa de la Ratafia de Santa Coloma, on es va fer públic també el veredicte del Concurs, que enguany ha guanyat Montse Vilamajó, de Centelles.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar