Tradicions // La Cellera
Fotografia: Voluntaris preparant la carn a la brasa per al dinar popular. / Xavier Roca - TS
14/03/2016 07:54

3.000 persones gaudeixen de la 43a Fira i festa de la Matança del Porc de La Cellera

El dinar popular, que va congregar unes 1.200 persones, va comptar amb un pregó a càrrec del reconegut crític gastronòmic Jaume Fàbrega, qui una estona abans havia presentat el llibre "La Cuina Modernista".

Redacció

Els cuinats a base de porc van ser els protagonistes de la 43a edició de la Fira i festa de la Matança del Porc de La Cellera de Ter, que ahir diumenge va congregar a l’entorn d’unes 3.000 persones en aquest esdeveniment de referència a la comarca de la Selva. Organitzat pel Centre Cultural Parroquial, un any més es va poder gaudir d’una farcida programació d’activitats, repartides, al llarg de la jornada, per diferents punts de la població.

L’alcalde cellerenc, David Sarsanedas, es mostrava molt satisfet per la concurrència a la fira: “Està ple de gent com sempre, això és una gran notícia”, alhora que destacava que aquest esdeveniment “manté com a base una tradició molt potent, amb la voluntat d'anar-hi aportant coses noves que donin vida a aquesta tradició”. Tant Sarsanedas com també el president del Centre Cultural Parroquial, Manel Badia, van posar èmfasi en els gairebé 1.200 tiquets venuts per al dinar popular, així com, especialment, en els 200 voluntaris -un 10% de la població- que es van encarregar de la logística de la fira.





Durant la jornada, doncs, es va poder passejar per la fira de brocanters i les parades d'artesania i gastronomia; fer tastets d'especialitats locals i gaudir del dinar tradicional de matar el porc; visitar l'Espai d'Art, l'exposició dels 80 anys de les Brigades Internacionals i descobrir la mostra de joguines, manualitat i fotografia de Joan Novich; participar a la Missa solemne de Festa Anyal; anar a la presentació del llibre La Cuina Modernista, de Jaume Fàbrega; ballar sardanes amb La Principal de La Bisbal, o saltar i ballar amb l'actuació dels Grallers i Gegantes de la Cellera.



Una de les activitats principals de la Fira i festa de la Matança del Porc és el dinar, amb un menú gairebé 100% porcí que consta d'una amanida, un primer plat de fesols vermells -conreats gairebé exclusivament per l'ocasió- amb llardons ruixats amb greix, fetge amb mantellina -un dels plats típics de la Cellera-, i botifarra i carn a la brasa. I de postres... una taronja. Entre els comensals, a banda dels regidors del consistori cellerenc, es va comptar amb representants de poblacions veïnes com les alcaldesses d'Amer i Anglès, Rosa Maria Vila i Àstrid Desset, o els alcaldes de Sant Julià del Llor i Bonmatí i d'Osor, Marc Garcia i Joan Pla.



El crític gastronòmic Jaume Fàbrega, pregoner d’enguany
L’encarregat del pregó del dinar popular d’enguany va ser el reconegut crític gastronòmic Jaume Fàbrega, qui durant el seu parlament va lloar les virtuts del porc. “El porc és un element important de la nostra cultura gastronòmica, i els qui venim de pagès, com jo, hi estem absolutament identificats” va dir Fàbrega, qui va explicar que “en el cas de La Cellera, a més, es conserven plats que no existeixen enlloc més, com els xitxarrells, que només es diu aquí, així com el fetge amb mantellina, que abans es cuinava en d'altres indrets, però que actualment l'únic lloc on es fa és també aquí”. El pregoner va sentenciar que “per tant, és un patrimoni cultural, històric i gastronòmic”, i va reivindicar el porc, juntament amb el vi, com a “símbol de la cultura occidental”. “No s’entendria la gastronomia occidental sense el porc i sense el vi”, va reblar.



Sobre la fira, Jaume Fàbrega va considerar que “el més admirable és que ho porten voluntaris; les altres són nomes parades o professionals”. “Aquí és la gent del poble qui es mou, qui cuina... i això la fa diferent de les altres, que també són del porc i l’embotit, però en aquest cas és realment popular”. Finalment, Fàbrega va sentenciar que “el porc és una potència a la comarca de la Selva”.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Caldes
Fotografia: Visitants de la Fira d´Oportunitats. / Ajuntament
15/11/2017 07:01

Més d'una quarantena de parades a la 18a Fira d'Oportunitats de Caldes

Com en les darreres edicions, durant la fira va haver-hi una parada de Càritas, que va recollir un total de 183 kg d'aliments de primera necessitat.
Comentaris (0)
Tradicions // Vidreres
Fotografia: Un manat de salsafins. / Consell Comarcal
13/11/2017 07:05

Del 15 al 19 de novembre, campanya de promoció del salsafí de la Selva a Vidreres

Durant la Festa Petita que se celebra durant el cap de setmana, 9 establiments del municipi participen a les jornades gastronòmiques oferint menús, plats o productes que inclouen el salsafí.
Comentaris (0)
Tradicions // Vidreres
12/11/2017 08:21

Vidreres es prepara per la seva Festa Petita, que tindrà lloc el proper cap de setmana

La festa té lloc amb motiu de la celebració dels patrons de la vila, Sant Iscle i Santa Victòria. Durant aquests dies també es durà a terme la campanya gastronòmica del salsafí.
Comentaris (0)
Tradicions // Santa Coloma
Fotografia: Bosch, durant l´acte de nomenament de Confrare d´Honor. / David Rueda-Ajuntament
11/11/2017 07:41

L'empresari Faustí Bosch és investit Confrare d'Honor de la Ratafia

L'acte va tenir lloc durant el sopar de la 36a Festa de la Ratafia de Santa Coloma, on es va fer públic també el veredicte del Concurs, que enguany ha guanyat Montse Vilamajó, de Centelles.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar