Societat // Blanes
Fotografia: Gambes a la planxa, una de les opcions per degustar. / Ajuntament
02/05/2018 06:43

La gamba, protagonista de les jornades gastronòmiques del mes de maig de Blanes

Enguany hi participen 11 restaurants, que ofereixen menús que inclouen la gamba que es pesca al Canó de Blanes, la vall més gran de la Mediterrània i producte estrella de la llotja.

Redacció

Durant tot el mes de maig Blanes acull la tercera edició de les jornades gastronòmiques dedicades exclusivament a la gamba, una manera molt explícita de reivindicar aquest producte com a propi. Organitzades per l'Ajuntament de Blanes amb el suport de la Confraria de Pescadors, per segon any consecutiu se celebraran durant un mes després que en la primera edició es va començar fent només durant una quinzena. 

Aquest 2018 hi participen 11 restaurants, el mateix nombre que l'any passat, amb la possibilitat de poder triar una gran varietat de plats que es confeccionen amb la gamba com a ingredient central. Els establiments i respectius xefs són els següents: Arrosseria Las Salinas, Isabel Alves; Can Borrell, Equip de Cuina de Can Borell; Can Flores, Pere Povill; Can Tarranc, Carles Guitart; Celler Sant Antoni, Gioivanni Ferrara; Juanma, Equip del Restaurant; Kiku, Kiku; La Balma, Toni Marín; Sa Nansa, Equip del Restaurant; Lounge & Restaurant Sentits, Òscar Vilà; i Va de Catas, Jacob Gutiérrez. 

Alguns dels plats que ofereixen són: rap a la marinera amb gambeta vermella de Blanes; gambetes de Blanes a la planxa; bacallà en salsa verda i amb escamarlanets de Blanes; suquet de rap amb gambes i mongeta del ganxet DO de Blanes; arròs melós amb sèpia i gamba; carpaccio de gamba de Blanes sobre cremós d'arròs, o bé crema de gambes amb ravioli de bolets i gamba, entre d'altres. Per poder tenir tota la informació, s'ha editat un fulletó que recull el llistat dels restaurants que hi participen, incloent els menús i tots els detalls necessaris, un díptic que també es pot consultar online: http://visitblanes.net/gambadeblanes 

Al fulletó també s'hi recullen dues receptes confeccionades pel veterà cuinar blanenc Toni Múrcia: Gamba mitjana amb cava de Blanes i Gambes de Blanes de la mare, picantetes. Els preus dels menús i propostes gastronòmiques van des dels 16'50 € la més assequible fins als 60 € un dels més elaborats. També es poden fer menús degustació per a dues persones que poden costar 70 € i 130 €. 

La Gamba, un dels atractius gastronòmics 100% blanenc 
Des de fa temps, hi ha una còmplice i sana rivalitat entre Blanes i Palamós, si bé es tracta d'un mateix producte que no té res a envejar l'un de l'altre. Les gambes d'aquí es capturen al canó de Blanes, la vall més gran que hi ha arreu del mar Mediterrani. La varietat de gamba vermella és un dels productes més preuats d'aquesta demarcació. 

En el cas de la Confraria de Pescadors de Blanes és, amb diferència, el que més beneficis genera, el seu producte estrella. La gamba rosada és una espècie demersal, nedadora, que viu damunt els fons fangosos, a grans fondàries, entre els 80 i 1.440 metres. Sovint s'apropa a la costa pels recs o clots submarins  i és aquí on s'aprofita per capturar-la. La pesca és semi industrial o artesanal, i es practica amb arts d'arrossegament. 

Altres al·licients afegits a les Jornades Gastronòmiques de la Gamba 
Seguint la línia d'experiències similars, les Jornades Gastronòmiques del Mes de la Gamba que es faran de l'1 al 31 de maig també compten amb diversos al·licients complementaris. Un d'ells són els premis amb lots de productes blanencs que es poden guanyar a través de concursos que s'organitzen a través de diversos mitjans de comunicació. 

Un altre atractiu és la proposta que fa l'Aula Gastronòmica Grenyal de poder participar en un Taller de Cuina Especial dedicat a la gamba. El taller es farà el dissabte 26 de maig de 13'30 a 16 h; primer s'explicarà i s'elaborarà el plat i després es menjarà maridat amb cava de Blanes. El taller està restringit a un màxim de 24 persones, i el preu per a cadascuna és de 35 €. 

Per últim, i seguint amb la sensibilització del projecte Blanes Gluten Free, es sortejaran 5 lots de productes valorats en 50 € entre cadascun dels clients dels restaurants de la campanya que vulguin participar-hi. Amb aquest objectiu, hi haurà dipositades sengles urnes en cada restaurant, i quan hagi finalitzat el Mes de la Gamba es donaran a conèixer els afortunats guanyadors /-es. 
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca
Fotografia: Visita a la nova maquinària i contenidors de NORA que es va fer el juny passat. / CComarcal
16/10/2018 08:52

NORA, l'empresa de gestió de residus de la Selva, inicia el camí per convertir-se en 100% pública

El soci privat, CESPA SA del grup Ferrovial, ha manifestat la seva voluntat de sortir de l’empresa, i ara els socis públics han devalorar les condicions i el calendari.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: Participants en una campanya d´aquest tipus a Vilobí. / Tribuna Selvatana
24/09/2018 15:27

Nova campanya d'identificació i cens d'animals de companyia a diversos municipis de la Selva

És impulsada pel Consell Comarcal i es duu a terme als municipis de Caldes de Malavella, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Vilobí d’Onyar.
Comentaris (0)
Societat // Santa Coloma
Fotografia: Els treballs han començat aquesta setmana. / David Rueda-Ajuntament
06/09/2018 17:19

Treballs de dragat de la resclosa del parc de Sant Salvador de Santa Coloma per recuperar els gorgs

Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Els directius de ElTenedor als jardins de Santa Clotilde. / Ajuntament
05/09/2018 17:14

130 directius de ElTenedor es reuneixen a Lloret en la seva convenció anual

ElTenedor és l’empresa líder en la reserva en línia de restaurants a Europa amb una oferta de més de 50.000 establiments.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar