Societat // Blanes
Fotografia: La plaça dels Dies Feiners de Blanes. / Ajuntament
06/02/2018 06:44

Blanes remodelarà la Plaça dels Dies Feiners, que inclourà un escenari semi permanent per a activitats

L'Ajuntament ja ha adjudicat la redacció del projecte definitiu al millor d'entre cinc finalistes escollits del total de 28 propostes presentades per renovar aquest cèntric espai.

Redacció

L'Ajuntament de Blanes ha adjudicat la redacció d'un projecte per a remodelar la Plaça dels Dies Feiners, situada a la part del darrera de l'edifici consistorial. Es tracta d'un espai que ocupa una posició estratègica, al centre de la vila, amb unes característiques i superfície que el fan molt adequat per a allotjar un gran nombre d'activitats d'interès públic. 

Una de les més emblemàtiques és el pregó de la Festa Major de Santa Anna, però al llarg de l'any també acull concerts, fires i altres activitats d'una ampla varietat d'àmbits: cultural, esportiu, social, etc. La redacció del projecte anirà a càrrec de la millor proposta triada d'entre cinc finalistes, l'arquitecte blanenc Lluís Bedós –que va presentar la seva proposta amb el pseudònim de "TOR"-, i l'ha escollit un jurat format per tècnics i polítics de l'Ajuntament de Blanes, així com dos arquitectes designats pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. 

Tal com explica la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Pepa Celaya, l'objectiu és que la plaça continuï sent un espai polivalent, però alhora fer-lo més agradable i que convidi a estar-s'hi: "Es tracta que la ciutadania pugui fer-se seva aquesta plaça sempre, en qualsevol moment, i no tan sols quan s'hi organitzen concerts o esdeveniments puntuals". Segons Pepa Celaya, "El que ens ha mogut a convocar aquest concurs d'idees ha estat dotar aquest espai situat en un lloc immillorable, al cor de Blanes, d'un nou caire, un replantejament que el faci més acollidor, que convidi a estar-s'hi i passejar-s'hi". 

Una proposta que inclou un escenari semi permanent rere l'Ajuntament 
La proposta considerada més avantatjosa en conjunt, i que ha assolit la major puntuació, ha estat així per diversos motius. Un d'ells és la disposició d'un escenari semi permanent com a prolongació de la planta baixa de l'Ajuntament. L'actuació que proposa l'avantprojecte guanyador facilita l'accés al mateix edifici consistorial i, alhora, possibilita un espai d'escenari de dimensions variables segons la capacitat requerida. 

Per aconseguir-ho, dóna una major utilitat a les escales d'accés que hi ha en la part posterior de l'Ajuntament de Blanes, situat més amunt en relació a l'entrada principal de l'edifici al Passeig de Dintre, que està arran de terra i sense cap esglaó. També reestudiarà la disposició de les escales per poder integrar-hi una rampa que facilitarà l'accessibilitat. 

L'altra característica que el jurat ha valorat especialment de manera positiva és que el tipus i disposició dels diferents elements que organitzen la plaça permeten aconseguir un espai acollidor, que convida a passar i estar-hi, i on es poden realitzar activitats de manera natural i agradable. Això s'aconsegueix mitjançant la instal·lació de pèrgoles –llevat de bancs per seure, actualment no hi ha cap element a la plaça-, així com de vegetació –avui dia testimonial-, i elements de mobiliari urbà diversos. 

Tanmateix, els materials que es volen utilitzar, el tractament de les façanes proposat i la imatge urbana en conjunt es considera que assoleix de manera satisfactòria els objectius plantejats des del consistori. Els membres del jurat qualificador han destacat la proposta de tractament dels paviments des d'una perspectiva global del conjunt de la plaça, i té en compte les particularitats de les diferents zones, així com la disposició de la pèrgola i el mobiliari per enriquir l'espai i la seva imatge. 

Un total de 28 propostes presentades al concurs per renovar la plaça 
El procés per remodelar la Plaça dels Dies Feiners es va iniciar el juliol de l'any passat, quan es va treure a concurs la redacció de cinc avantprojectes. La convocatòria va ser tot un èxit, ja que es van presentar un total de 28 propostes que aspiraven a ser una de les cinc escollides. 

Una comissió formada per tècnics i polítics es va reunir a finals d'agost i va estudiar cadascuna de les propostes, puntuant-les en base a vuit paràmetres. A les cinc que van assolir millor puntuació se'ls va adjudicar un contracte de redacció d'un avantprojecte per valor de 2.000 € cadascun. Ara, per redactar el projecte definitiu, l'adjudicatari rebrà uns honoraris per import de 19.778,79 €. Per tant, sumant els dos imports, haurà percebut com honoraris totals 21.778,79 €. 

Un cop s'hagi formalitzat l'adjudicació, l'autor comptarà amb un termini màxim de tres mesos per redactar el projecte. Els següents tràmits seran l'aprovació inicial del projecte, el període d'exposició pública, i l'aprovació definitiva. Llavors serà el moment de licitar la seva execució, de manera que sumant totes aquestes etapes, i comptant que la realització pugui durar entre tres i quatre mesos, potser la inauguració de la remodelació es pugui fer la primavera de l'any vinent. 

La Plaça dels Dies Feiners: un espai recuperat a antigues edificacions 
Aquest cèntric espai és de relativa nova creació en la història del municipi. Deu el seu original nom, que sol cridar força l'atenció a visitants i nouvinguts, a què antigament s'hi feia el Mercat de Fruites i Verdures en Dies Feiners. Segons consta a l'Arxiu Municipal de Blanes, se la coneixia senzillament com la plaça, i el nom definitiu de Dies Feiners evoca al món del treball, un dels llocs més antics on hi ha documentació de la celebració del mercat a Blanes. 

En època medieval i moderna tenia un aspecte molt diferent: era molt més petits i allargada, i creuava l'actual Carrer Ample per connectar amb unes voltes fins al carrer Mossèn Manresa. Bona part de l'actual espai estava ocupat per cases que donaven als carrers adjacents. El mercat hi va romandre fins l'any 1914, quan les parades de fruites i verdures es van traslladar al Passeig de Dintre. 

Els 1.500 m2 de superfície que abasta actualment la plaça es van començar a recuperar a antigues edificacions que hi havia a finals dels anys 80. El juny del 1989 es van fer les obres d'enderroc de les tres cases de propietat municipal que hi havia, una decisió aconsellada pels tècnics del consistori a causa de l'avançat estat de deteriorament de les edificacions. L'objectiu inicial va ser llavors engrandir la plaça per construir-hi posteriorment la futura Llar dels Jubilats, que feia temps reivindicaven poder disposar d'un espai propi en condicions. 

Posteriorment, el setembre del 2006, l'Ajuntament de Blanes va enderrocar quatre edificis més. Dos d'ells es van tornar a aixecar a càrrec d'un promotor privat, mentre que una petita part del tercer acull el nou Es Portal, nom popular del mercat del peix. La resta va servir perquè el municipi guanyés uns 100 m2 més de plaça.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Blanes
Fotografia: El servei de recollida de mobles i trastos voluminosos. / Ajuntament
17/08/2018 07:37

L'Ajuntament de Blanes reforça la recollida de mobles i trastos voluminosos a domicili

Es recullen uns 380.000 Kg anuals d'aquests residus, i ara el servei es farà tots els dimecres, prèvia concertació al telèfon 972 33 17 18, baixant-los al carrer els dimarts a la nit.
Comentaris (0)
Societat // Arbúcies
Fotografia: El col·lector actual. / Ajuntament
17/08/2018 07:11

​Substitució del col·lector que va del carrer de la Riera a la depuradora d'Arbúcies

Amb l’augment de la població de les darreres dècades, els tubs han quedat insuficients pel cabal d’aigües residuals que es generen en aquest tram final en hores de molta afluència.
Comentaris (0)
Societat // Hostalric
Fotografia: Un dels nous desfibril·ladors d´Hostalric. / La Selva Comunica
16/08/2018 07:20

Hostalric augmenta els equips de desfibril·ladors al municipi

Els dos nous desfibril·ladors s'han instal·lat a l'Escola Mare de Déu dels Socors i a l'INS Vescomptat de Cabrera.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Participants a la trobada de bloggers, el maig passat. / Barcelona Travel Bloggers
13/08/2018 07:29

El 5è aniversari de Barcelona Travel Bloggers a Lloret genera més de 63.000.000 d’impressions a les xarxes

L’esdeveniment, que va tenir lloc del 25 al 27 de maig, va portar a la localitat més de 130 bloguers i acompanyants provinents d’arreu de Catalunya.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar