Cultura // Blanes
Fotografia: Interior de la Biblioteca Comarcal de Blanes. / Ajuntamnet
25/01/2018 07:00

Blanes serà al juny la ciutat amfitriona d'unes Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO

Aquesta setmana s'ha fet una primera trobada per començar a perfilar el contingut de les jornades que aprofundiran en el concepte de les biblioteques com a àgora de la ciutadania.

Redacció

El juny de l'any 2010 la Biblioteca Comarcal de Blanes va presentar la candidatura d'adhesió al Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, sent acceptada per unanimitat. Tan sols quatre anys més tard, la biblioteca blanenca va ser guardonada amb el Premi Fem Cultura amb els Colors de la UNESCO, i va ser el mateix Federico Mayor Zaragoza –director general de la UNESCO del 1987 al 1999- qui es va encarregar de lliurar el guardó. 

Ara, sumant un nou esglaó, Blanes serà la ciutat amfitriona d'unes Jornades Professionals de Biblioteques UNESCO, que tindran lloc a mitjans de juny. Per començar a perfilar el seu contingut, aquesta setmana s'ha fet una reunió de treball del Comitè Organitzador encapçalada per l'alcalde de Blanes, Mario Ros, i la directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró. 

Algunes fites de les biblioteques que formen part del grup han estat pioneres en el col·lectiu professional com la manera que avui tenen d'entendre la biblioteca pública des del vessant més social. L'edició del Manifest de Salt (2002) posava l'accent en la necessitat de ser un espai acollidor que pot contribuir en la integració a la comunitat de la ciutadania acabada d'arribar, fruit de l'onada migratòria. 

En d'altres ocasions s'ha fet un major èmfasi en el llibre i la lectura com un fet individual que ajuda a créixer com a persones, així com en l'àmbit comunitari (Calafell, 2005), o bé en el paper de la biblioteca pública en l'aprenentatge al llarg de la vida, l'educació en valors i l'estímul del teixit social (Badalona, 2008). En idèntic sentit es van decantar les jornades de Cervera del 2012, presentades amb el títol Biblioteca Pública: comunitat i participació. 

Les jornades del Grup de Biblioteques UNESCO sempre han comptat amb el suport de nombroses institucions. Així, hi ha des dels respectius ajuntaments integrants de la xarxa fins el Centre UNESCO de Catalunya, la Generalitat de Catalunya, les diputacions de les demarcacions –en especial, les de Girona i Barcelona- i les universitats. En totes les edicions hi ha hagut molt bona resposta d'inscrits, tant en el col·lectiu professional dels bibliotecaris com en els estudiants universitaris. 

La Biblioteca: àgora de ciutadania 
Les jornades celebrades fins ara han representant un compromís amb la societat, contribuint a fer visibles les directrius IFLA/UNESCO (1994-2002) sobre la biblioteca pública i d'altres suggerides per la UNESCO, com ara el Dia Mundial de la Poesia el 21 de març i la Setmana de la UNESCO al novembre. Amb les jornades que es volen dur a terme a Blanes a mitjans del proper mes de juny es vol posar l'accent en diversos àmbits, presentant-se amb el títol genèric La Biblioteca: àgora de ciutadania. 

Sota aquest terme, les responsables d'aquests serveis consideren que els valors de la biblioteca continuen sent vàlids avui, però cal posar-los al dia. En l'actualitat les biblioteques públiques esdevenen en espais d'encontre i de gran vitalitat ciutadana: àgores summament complexes. L'interès de les jornades és ser un espai de reflexió i debat. 

Per aconseguir aquesta fita es combinaran sessions d'especialistes amb sessions de tallers participatius. Els tallers que es plantejaran tenen la voluntat de ser participatius, amb la intenció d'oferir bibliografia per als participants i de preguntes prèvies, i a posteriori un resum de cadascun dels tallers amb conclusions. La idea és vehicular noves metodologies i maneres de fer. 

Altres objectius seran conèixer la ciutat de Blanes; autors, patrimoni, rutes literàries, etc. En aquest darrer sentit, mentre s'està a l'espera de tancar el format definitiu que tindran les jornades, s'han previst diversos espais emblemàtics que hi ha en aquest municipi, com ara el Teatre de Blanes, Casa Saladrigas, la Biblioteca Comarcal i Els Padrets, entre d'altres. 

En la reunió de treball del Comitè Organitzador de les Jornades, celebrada aquesta setmana a la Biblioteca Comarcal de Blanes, a banda de l'alcalde Mario Ros i la directora d'aquest servei, Gemma Ciuró, també van participar representants de Can Brians-Dones, Esparraguera, Olesa i Gelida.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Cultura

Cultura // Comarca
Fotografia: La reunió de seguiment de dimarts passat. / Consell Comarcal
24/05/2018 06:10

El Producte turísticocultural Vescomtat de Cabrera segueix fent passos endavant

El projecte, que executa el Consell Comarcal, compta amb la participació d’un total de 13 municipis i el cofinançament del FEDER de la Unió Europea.
Comentaris (0)
Cultura // Blanes
Fotografia: L´acte d´ahir al matí va servir per lliurar la Font Gòtica als organitzadors de la Mostra. / AJ
18/05/2018 07:08

​Blanes celebra els 25 anys de la Mostra de Teatre d'Instituts Públics de les Comarques de Girona

Ahir al matí es va fer la inauguració oficial del cicle artístic que té lloc del 16 al 18 de maig amb 450 participants, entre alumnes, professors i monitors de 19 instituts gironins i d'altres indrets.
Comentaris (0)
Cultura // Blanes
Fotografia: La presentació del festival ha tingut lloc aquest matí. / Fundació Carl Faust
03/05/2018 16:09

​Judit Nedderman, The Sey Sisters, Tomeu Penya i Susanna del Saz a Les Nits de Marimurtra d’enguany

El festival tindrà lloc del 4 al 24 d'agost al jardí botànic blanenc i les entrades ja estan a la venda. Per segon any, Oncolliga col·labora en la gestió del servei de bar.
Comentaris (0)
Cultura // Blanes
Fotografia: Imatge promocional de Marion Harper. / Lleida.com
03/05/2018 06:34

​Marion Harper Trio enceta demà divendres el XXVII Cicle de Concerts Música a l’Esperança de Blanes

El cicle continuarà els següents divendres del mes de maig amb Benguelê (‘Choro’ brasiler), Gatticattivi (un duet de guitarres) i Quartet Gloria amb ‘Clàssics (i no tan clàssics) populars'.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar