Societat // Blanes
Fotografia: El tram que serà reobert abans de les festes de Nadal. / Olga Garsaball-Ajuntament
27/11/2017 06:27

L'Ajuntament de Blanes obrirà abans de Nadal el tram de camí de ronda tancat des de fa més de 10 anys

La recuperació del tram en direcció a Lloret ha significat un cost de prop de 250.000 €, i al gener començarà l'execució d'una nova prolongació, inèdita fins ara, que enllaça el camí pel sud.

Redacció

Un dels principals atractius de Blanes és la seva façana marítima i, per afegit, el camí de ronda de la costa que l'atravessa de dalt a baix. Conscients d'això, des de l'Ajuntament de Blanes fa temps que es treballa en la seva recuperació, ja que un dels trams on la bellesa rocosa de la Costa Brava es mostra amb més força és precisament el que des del maig del 2007 està tancat amb portes metàl·liques. El mal estat en què es trobava –forats al terra, arbres caiguts, murs derruïts, barana malmesa- feia perillar la seguretat de les persones. Ara, deu anys més tard, el consistori blanenc podrà complir el seu objectiu: tornar a obrir l'accés al públic del camí de ronda que parteix des de Cala Bona en direcció a Lloret. La recuperació -l'obertura de la porta- serà efectiva el proper mes de desembre, abans de les festes de Nadal. Per fer-ho possible, ha calgut la complicitat del Servei Provincial de Costes a Girona i el Ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient que, de manera coordinada amb l'Ajuntament, han aportat el finançament necessari. 

En total -sumant les aportacions de les diferents administracions: Ajuntament, Generalitat i Estat- s'han invertit prop de 250.000 €, que inclouen els prop de 134.000 € que han costat les obres d'arranjament realitzades durant aquest any en el segment del camí de ronda que passa per l'interior de Cala Bona, on hi ha el restaurant. S'ha pavimentat el terra –que fins ara era de ciment-, s'han adequat els accessos a la platja, s'han introduït diverses millores de mobiliari i estructurals, i s'ha reparat l'escala que connecta fins l'Ermita de Sant Francesc, modificant-ne alhora el seu tram final.  D'altra banda, els prop de 116.000 € restants els han invertit l'Ajuntament i el Ministeri per arranjar el tram del camí de ronda que s'obrirà d'aquí a unes setmanes. La major part, més de 100.000 €, han anat a càrrec de l'estat, que  ha posat una nova barana de seguretat i ha instal·lat els elements necessaris per donar estabilitat a un tram on abans hi havia hagut esllavissades, parts ensorrades, arbres caiguts i altres elements que el feien totalment impracticable, el motiu que va fer necessari el seu tancament. 

Amb una subvenció al 50% del Pla de Foment Territorial del Turisme de la Generalitat –del Departament d'Empresa i Coneixement-, l'Ajuntament va invertir 14.000 € en desbrossar i sanejar de pedres i vegetació tot el tram perquè després pogués actuar el ministeri. Actualment s'està enllestint l'arranjament de la part final de les escales que connecten el camí de ronda a tocar de mar fins el Carrer Fragata, i segueixen pujant fins arribar al Mirador de la Cala. 

Nou tram inèdit del Camí de Ronda de Blanes obert abans de l'estiu 
D'altra banda, coincidint amb la recuperació del tram que va des de Cala Bona  fins el Mirador de la Cala en direcció a Lloret, l'Ajuntament de Blanes també recuperarà un altre tram de camí de ronda inèdit, que connectarà la cala fins el Carrer de l'Ermita, al costat de l'entrada posterior del Jardí Botànic Marimutra. La setmana vinent acaba el termini per presentar propostes per a l'adjudicació del projecte, que compta amb un pressupost d'execució de més de 205.000 €.  Aquest altre extrem que limita amb el jardí i amb finques particulars inclourà un petit mirador arran de mar, a la part superior de les escales que connecten amb Cala Bona. Actualment està en la darrera fase de rehabilitació, també a càrrec del Ministeri. La previsió és que les obres d'aquest nou tram comencin el gener o febrer del 2018 perquè es pugui obrir al públic abans de l'estiu. 

Per finançar els treballs, l'Ajuntament compta amb una altra subvenció al 50% de l'import total a càrrec del Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat. El projecte que ha sortit a licitació preveu que la connexió entre el camí de ronda i el Carrer de l'Ermita transcorri per un camí d'uns tres metres d'amplada delimitat per troncs respectuosos amb l'entorn del medi natural: a un costat hi ha el Jardí Botànic Marimurtra, i a l'altre la banda posterior dels solars situats al carrer Roca d'es Viver. 

Projecte per continuar el Camí de Ronda de Blanes fins Pinya de Rosa 
Tant l'alcaldessa accidental i regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, com el regidor ponent d'activitats per delegació, Salvador Tordera, han coincidit en valorar de manera molt positiva que, després de tants esforços esmerçats, finalment es pugui recuperar el Camí de Ronda de Blanes. En aquest sentit, Salvador Tordera ha remarcat: "Hem invertit molts esforços tant Pepa Celaya com jo, perquè finalment aquesta destacada fita pugui ser una realitat aviat. També estem molt agraïts pel recolzament que hem trobat amb els tècnics i el delegat del Ministeri de Costes a Girona, Jordi Planella, que ens ha acompanyat a visitar in situ la zona a arranjar totes les vegades que ha fet falta".  Per la seva banda, Pepa Celaya ha explicat: "Poder recuperar el Camí de Ronda de Blanes és una de les fites en què hem estat treballat en especial durant l'actual mandat. No tan sols perquè som conscients que és un atractiu turístic per als nostres visitants, sinó també perquè els blanencs i blanenques podran gaudir d'un dels racons més meravellosos de la nostra vila, enyorats per molts dels qui en el seu dia ja van poder gaudir-lo". 

El Camí de Ronda de Cala Bona va ser construït a la dècada dels anys 70 per la urbanització Cala Sant Francesc, i la seva finalitat inicial va ser la implantació duna canonada per recollir les aigües residuals de les parcel·les adjacents a la costa. El tram nord, que es podrà tornar a visitar abans de Nadal, té el seu origen a l'extrem nord-est de la platja de Cala Bona i transcorre a mitja alçada per un penya-segat costaner travessant ponts i túnels que ara s'han arranjat. Ara bé, la recuperació no s'aturarà aquí, tal com puntualitza Salvador Tordera: "La Direcció General de Costes estudiarà una nova fase del projecte de recuperació del camí de ronda que, en aquest cas, el perllongarà des del Carrer Mirador de la Cala per l'interior fins arribar a la platja de Treumal passant per Pinya de Rosa. Aquest nou tram també inclouria la construcció d'una segona escala d'accés que enllaçaria el camí amb el Carrer Mirador de la Cala, paral·lel a les escales que actualment s'estan acabant d'arranjar". 

Des de l'Ajuntament de Blanes també s'és molt conscient que aquest projecte serà més difícil que pugui arranjar-se de manera tant ràpida com s'ha pogut fer amb els anteriors. No tan sols per les dificultats orogràfiques, sinó sobretot per la titularitat de les diverses finques privades per on hauria de transcórrer. Caldrà negociar amb diversos propietaris la possibilitat que el camí de ronda pugui travessar les seves finques, un objectiu difícil però que des de l'Ajuntament de Blanes, d'entrada, es lluitarà fins al final perquè pugui ser una realitat. Per complementar totes aquestes actuacions, també està in mente del consistori recuperar un altre extrem del camí de ronda situat just a l'altra costat de totes aquestes actuacions. Es tracta del tram final del Passeig de S'Abanell, que acabaria enllaçant amb el Delta de la Tordera. D'aquesta manera, al final del mandat es vol tenir arranjat tot el recorregut per poder travessar Blanes de punta a punta al costat del mar, pel camí de ronda.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca
Fotografia: Visita a la nova maquinària i contenidors de NORA que es va fer el juny passat. / CComarcal
16/10/2018 08:52

NORA, l'empresa de gestió de residus de la Selva, inicia el camí per convertir-se en 100% pública

El soci privat, CESPA SA del grup Ferrovial, ha manifestat la seva voluntat de sortir de l’empresa, i ara els socis públics han devalorar les condicions i el calendari.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: Participants en una campanya d´aquest tipus a Vilobí. / Tribuna Selvatana
24/09/2018 15:27

Nova campanya d'identificació i cens d'animals de companyia a diversos municipis de la Selva

És impulsada pel Consell Comarcal i es duu a terme als municipis de Caldes de Malavella, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Vilobí d’Onyar.
Comentaris (0)
Societat // Santa Coloma
Fotografia: Els treballs han començat aquesta setmana. / David Rueda-Ajuntament
06/09/2018 17:19

Treballs de dragat de la resclosa del parc de Sant Salvador de Santa Coloma per recuperar els gorgs

Amb aquesta actuació es promourà la permanència de l’aigua en els gorgs que s’hi formen, oferint un hàbitat i refugi per als peixos de la riera, especialment en episodis de sequera.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Els directius de ElTenedor als jardins de Santa Clotilde. / Ajuntament
05/09/2018 17:14

130 directius de ElTenedor es reuneixen a Lloret en la seva convenció anual

ElTenedor és l’empresa líder en la reserva en línia de restaurants a Europa amb una oferta de més de 50.000 establiments.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar