Tradicions // Vidreres
Fotografia: Un manat de salsafins. / Consell Comarcal
13/11/2017 07:05

Del 15 al 19 de novembre, campanya de promoció del salsafí de la Selva a Vidreres

Durant la Festa Petita que se celebra durant el cap de setmana, 9 establiments del municipi participen a les jornades gastronòmiques oferint menús, plats o productes que inclouen el salsafí.

Redacció

L’Ajuntament de Vidreres i el Consell Comarcal de la Selva han unit esforços per dinamitzar el salsafí, una arrel allargada amb sabor dolç i delicat molt típic de la comarca de la Selva on es conrea des de fa segles gràcies a les condicions climàtiques, edafològiques i orogràfiques òptimes. Les iniciatives de promoció del salsafí de la Selva han estat intenses als darrers anys però ara s’ha apostat per implicar-hi també els productors. Actualment queden pocs pagesos que conreïn salsafí, malgrat que la demanda és alta, ja que es tracta d’un cultiu poc mecanitzat. Des del mes de juliol l’ajuntament i el Consell Comarcal impulsen una taula local on hi estan implicats productors de salsafí, restauradors, comerciants i entitats del municipi amb l’objectiu de dissenyar accions per dinamitzar aquesta arrel tan característica de Vidreres i la plana de la Selva. Des de llavors ja s’han realitzat algunes accions com la visita a camps de salsafí de Vidreres, l’edició de materials gràfics o un taller de cuina adreçat a restaurants, comerços i entitats del municipi amb l’objectiu de donar-los idees per preparar tastets i plats amb el salsafí com a protagonista.

Campanya de promoció del 15 al 19 de novembre
Les accions de promoció i dinamització del salsafí tindran lloc entre el 15 i el 19 de novembre aprofitant la celebració de la Festa de Sant Iscle i Santa Victòria, coneguda també com a Festa Petita de Vidreres i que, per dates, coincideix amb l’època de recol·lecció del salsafí. El dimecres 15 de novembre es farà una trobada de productors de salsafí a l’antic escorxador de Vidreres, en la qual s’analitzarà l’estat del sector i es parlarà de possibles accions de dinamització (relleu generacional, formació, col·laboració entre productors…). La sessió tindrà una primera part teòrica i posteriorment es visitarà un camp de salsafins situat al costat del nucli urbà de la població. El divendres 17 i el dissabte 18, ja dins de la Festa Petita, se serviran refrigeris amb tastets de salsafí i cava  al final dels concerts que es realitzen al Teatre del Casino la Unió a les 21h (Concert País Petit amb Susanna el Saz el divendres i Concert de Festa Peita amb Cobla Marinada de Badalona el dissabte). El diumenge 19 hi haurà un berenar amb tastets de salsafí i moscatell en el Ball de Festa Petita amb el conjunt “Àngel i Pol”, també al Teatre Casino la Unió (19:30h). A més el dissabte 18 (17 h, Plaça Església) es farà un espectacle infantil amb els contes d’en Salsafí, un personatge inspirat en aquest producte típic selvatà.

Així mateix, durant la Festa Petita 9 establiments de Vidreres participen a les jornades gastronòmiques del salsafí oferint menús, plats o productes que inclouen aquesta arrel. Són el supermercat Can Batallé (venda de salsafí), la carnisseria Can Batllosera (botifarres amb salsafí i ànec amb salsafí), la carnisseria Can Ginesta (botifarres amb salsafí, ànec amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Magí (mandonguilles amb salsafí i vedella amb salsafí), el restaurant Can Pou (vedella amb salsafí), el restaurant Can Castells (mandonguilles amb salsafí), el restaurant Ca la Selis (menú del salsafí), la fleca i pastisseria Can Companyó (coca de recapte amb salsafí) i Remigi Forners (dolç amb salsafí). Tots aquests establiments s’identificaran amb cartells editats per l’ocasió que contenen la frase “Aquí trobaràs salsafí de la Selva”.

Paral·lelament l’Associació d’Hostaleria de la Selva ha reactivat la promoció i difusió del salsafí i ja són 11 els restaurants associats que ofereixen plats amb salsafí. Són L’Aliança 1919 (Anglès), Can Co (la Cellera de Ter), El Rieral (Sant Feliu de Buixalleu), El Romaní (Breda), Grions (Sant Feliu de Buixalleu), Hostal Esteba (Caldes de Malavella), Hostal Bonaterra (Maçanet de la Selva), Hostal Restaurant Ma Verdolet (Sant Hilari), Hotel Ripoll (Sant Hilari), Mas Romeu (Lloret de Mar) i Mas Solà (Santa Coloma de Farners).

Sobre el salsafí
El salsafí és una planta de la família de les compostes, originària de l’àrea mediterrània del sud d´Europa que, històricament, ha estat cultivada a la comarca de la Selva. És una arrel allargada, de color marronós a l’exterior i té una textura agradable i tova, i un sabor dolç i delicat. Permet una conservació llarga en llocs frescos i s’acostuma a consumir guisat, així com amanit o fregit. Actualment hi ha diversos productors de la comarca que cultiven salsafí i hi ha dues empreses que transformen i comercialitzen el producte (envasat al buit o com a melmelada, bombó, licor, vinagre…).

Tradicionalment el salsafí s’ha cuinat en guisats, com l’ànec amb salsafí o la vedella amb salsafí. Les cassoles sempre han estat un bon aliat de l’arrel salvatana, ja que agafa els sabors i les aromes de les salses suculentes de les carn. Darrerament, aquesta tradició s’està veient modernitzada amb propostes noves en les que el salsafí es pot cuinar de diferents maneres, ja sigui escalivat, curtit o glacejat. Els cuiners més atrevits han posicionat el salsafí com una joia de la terra capaç de maridar molts dels ingredients típics de la selva, com les avellanes o la ratafia.

El projecte de dinamització del salsafí de la Selva, impulsat per l’Ajuntament de Vidreres i el Consell Comarcal de la Selva, s’emmarca en el programa “Desenvolupament local a l’entorn de les varietats agrícoles i els productes singulars de la Selva” subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (dins del Programa de projectes innovadors i experimentals).
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vilobí
Fotografia: Exterior de l´ermita de Santa Margarida durant la Missa del matí. / Tribuna Selvatana
21/07/2018 08:56

V​ilobí d'Onyar celebra l'Aplec de Santa Margarida

A banda de la programació habitual, enguany es va incorporar com a novetat una vetlla d'observació d'estels a partir de les deu de la nit.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Els espectaculars focs de Blanes. / Joaquim Llorens-Ajuntament
19/07/2018 16:40

Blanes espera més d'un milió de visitants en la 48a edició del Concurs Internacional de Focs

El certamen, considerat com el millor de l'estat en qualitat, es farà del 21 al 26 de juliol -un dia més que al 2017-. Ahir al vespre es va fer la presentació del Jurat Popular.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Aquest matí s´ha presentat el Pla de Seguretat dels Focs. / Ajuntament
17/07/2018 13:38

250 policies, sanitaris, bombers i altres efectius vetllaran per la seguretat del 48è Concurs de Focs de Blanes

El Pla de Seguretat i Emergència garantirà la seguretat de més d'un milió d'espectadors que hi assistiran sumant les sis nits en què es durà a terme: del 21 al 26 de juliol.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: La cloenda de la campanya de l´any passat. / Ajuntament
31/05/2018 07:05

​Blanes viurà demà divendres la cloenda de la campanya Dansa a les Escoles amb l'Esbart Joaquim Ruyra

L'acte aplegarà al Passeig de Mar 1.500 alumnes dels 10 centres educatius del municipi, 50 dels quals del Centre d'Educació Especial Ventijol, com a experiència de dansa inclusiva.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar