Tradicions // Comarca // Salitja // Vilobí // Sant Dalmai
19/09/2017 07:31

Arriba Temps de Poma, el nou esdeveniment gastronòmic de Vilobí d'Onyar

Tindrà lloc del 22 de setembre a l'1 d'octubre i inclourà una jornada tècnica, un menú especial a restaurants de la zona, la Fira de la poma i la pera, un curs de cuina o activitats a les escoles.

Redacció

El municipi de Vilobí d’Onyar celebra del 22 de setembre a l’1 d’octubre Temps de Poma, una setmana plena de propostes gastronòmiques i culturals al voltant de la producció i la comercialització d'aquesta fruita, un dels conreus més importants del municipi i del conjunt de la plana de la Selva. La mostra gastronòmica “Mossega la poma!” serà una de les principals activitats de la setmana, on tres restaurants de la zona -Can Teo, la Crosa i la Greda- oferiran menús amb la poma com a protagonista durant sis dies, concretament els dies 22, 23, 24, 29 i 30 de setembre i l'1 d’octubre.

D’altra banda, el 27 de setembre es realitzarà, a la Granja Mas Bes, una jornada tècnica sobre experiències de desenvolupament local entorn de la poma. S’hi presentaran diferents iniciatives innovadores sobre producció i comercialització, com les de l’Agrobotiga El Forn (Vilobí d’Onyar, la Selva), Mooma (Baix Empordà), Cor de Fruita (Pla d’Urgell) i Biolord (Solsonès) i es reflexionarà sobre el futur d’aquest cultiu.

En el marc Temps de Poma cal destacar la celebració de la Fira de la poma i la pera, el dissabte 30 de setembre durant tot el dia i el diumenge 1 d’octubre al matí. Aquesta fira es realitza des de l’any 2006 a l’Agrobotiga El Forn, un comerç estretament vinculat a l’empresa Pascual Rodó, dedicada a la producció d’aquestes fruites. Durant aquest dia i mig s’hi desenvoluparan diverses activitats com la venda directa de pomes i peres de Vilobí acabades de collir, concursos de cuina i escacs, jocs infantils i una cantada d’havaneres.

La resta d’actes que es duran a terme en el marc de Temps de Poma són les visites als camps de pomeres des de l’Agrobotiga El Forn, amb esmorzar o berenar inclòs- que es faran els dies 23, 24 de setembre i 1 d’octubre- el curs de cuina de la poma –programat per al 22 de setembre- i diverses activitats educatives de descoberta a lEscola Josep Madrenys, que han inclòs l’elaboració de material didàctic per fer a l’aula i en una sortida als camps de pomeres del 25 al 28 de setembre.

Temps de poma està organitzat pel Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar amb el suport del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, en el marc del Programa de projectes innovadors i experimentals.

La relació entre la poma i el municipi de Vilobí d’Onyar
El municipi de Vilobí d’Onyar i el conjunt de la plana de la Selva és una zona de producció de pomes que forma part de la IGP Poma de Girona. En aquest municipi, aquesta fruita s’havia cultivat des de feia segles per a l’autoconsum de les famílies o per a la venda a mercats propers. A partir dels anys seixanta, però, es van plantar noves pomeres gràcies a l’aliança entre pagesos locals i productors de poma francesos que havien tornat a Europa arran de la pèrdua d’Algèria. Els productors francesos van implantar aquí les tècniques de cultiu que havien après durant els anys de colonització d’aquest país del nord d’Àfrica, que es basaven en crear rengleres de pomeres ben endreçades, rectilínies i ajagudes, en lloc de plantar-les rectes i als quatre vents com s’havia fet tradicionalment.

D’aquesta manera es racionalitzava la seva producció i recol•lecció. Amb els anys, els propietaris de les terres es van deslligar dels seus socis francesos, van cercar tècnics locals, van crear indústries com Fruitex i van unir-se a cooperatives com Girona Fruits. Tota aquesta aposta per la producció agrícola tecnificada va ser un dels eixos que van permetre impulsar l’economia local del municipi. Actualment, el cultiu de la poma ocupa unes 20 hectàrees a Vilobí i més de 100 al conjunt de la plana de la Selva. Hi trobem les diferents varietats de Golden, Granny Smith, Gala, Fuji i Reineta.


Programa de Temps de Poma
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vilobí // Sant Dalmai // Salitja
Fotografia: Paasejada inaugural per la fira amb un vedell durant l´edició passada. / Tribuna Selvatana
18/10/2017 07:12

La 6a Fira de la Llet de Vilobí d’Onyar vol potenciar l’espai de degustació de productes làctics

Tindrà lloc els dies 21 i 22 d’octubre, i comptarà amb concursos de munyir a mà i de menjar flams, una exhibició de super-enduro o un maridatge de vi iformatges com a plats forts.
Comentaris (0)
Tradicions // Vidreres
Fotografia: El tast literari de cervesa, una de les activitats de la fira. / Ajuntament
15/10/2017 07:31

Vidreres gaudeix de la 5a Fira de la Cervesa Artesana

D'entre els aspectes més aplaudits per part dels productors cervesers cal esmentar la carpa aixecada a la Plaça Lluís Companys per acollir l’espai gastronòmic.
Comentaris (0)
Tradicions // Sant Hilari
Fotografia: Una de les activitats de l´any passat va ser la demostració de feines del bosc. / Xavier Roca-TS
11/10/2017 07:13

Sant Hilari acull aquest cap de setmana la 2a Fira Mercat de les Guilleries

A la fira hi participen els municipis d’Osor, Vilanova de Sau, Espinelves, Susqueda, Viladrau, Sant Sadurní d’Osortmort, Sant Julià de Vilatorta, la Cellera de Ter i Sant Hilari.
Comentaris (0)
Tradicions // Brunyola // Comarca
Fotografia: Martí Boada va fer el pregó inaugural de la fira. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
10/10/2017 06:56

Més de 4.000 persones visiten la 23a edició de la Fira de l'Avellana de la Selva de Brunyola

Enguany, la Fira s'ha celebrat del 6 al 8 d'octubre i s'hi ha incorporat algunes novetats com la I Marxa Solidària i el 1r Concurs de Degustació de Ratafia, entre altres.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar