Cultura // Breda
Fotografia: Les autoritats presents ahir en l´acte inaugural. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
09/09/2017 07:58

Inaugurada i beneïda la restauració de la façana de l’església de Santa Maria de Breda

Les obres de rehabilitació de la façana han tingut un cost de 66.321,31 €, incloent-hi l’IVA, i han estat finançades pel Bisbat de Girona i la Diputació de Girona.

Redacció

La vila de Breda es troba aquests dies de Festa Major, i en el marc de l'extensa programació de la qual es pot gaudir, ahir divendres va tenir lloc, després de l'Ofici solemne, l'acte d'inauguració i benedicció de la restauració de la façana de l'església de Santa Maria que forma part del conjunt monumental de l’antic monestir de Sant Salvador. Hi van ser presents Dídac Manresa, alcalde de Breda; Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Mons. Francesc Pardo, bisbe de Girona; Elsa Ibar, subdirectora general de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, i Salvador Balliu, president del Consell Comarcal de la Selva, en representació de les institucions promotores dels diferents treballs duts a terme a l’església durant aquest últim any. A més, també hi van assistir els rectors de les parròquies de l’arxiprestat de Farners-Montseny, del qual forma part la parròquia bredenca, i representants d’altres institucions i entitats de la zona.

La benedicció va anar a càrrec del bisbe de Girona, qui va manifestar la seva satisfacció per les actuacions dutes a terme, qualificant la jornada d'ahir com “un dia de gran goig” i “un motiu d’esperança” per realitzar totes les actuacions necessàries per a una rehabilitació total del temple. Pardo va voler mostrar el reconeixement “a l’esforç de moltes persones i de les institucions” per a fer realitat tant els treballs ja acabats com els que s’estan duent a terme.

Obres finançades pel Bisbat i la Diputació

Les obres de rehabilitació de la façana han tingut un cost de 66.321,31 €, incloent-hi l’IVA, i han estat finançades pel Bisbat de Girona i la Diputació de Girona. La façana ha estat sotmesa a un procés de rehabilitació que n’ha millorat substancialment la imatge i que va finalitzar el mes d’octubre passat, després de tres mesos de treballs. Les tasques de millora han consistit en la consolidació dels suports pedra per a una estabilització correcta de tots els elements, així com una neteja integral de sediments, colònies biogèniques i morters de junta en mal estat de tota la façana, seguida de la consolidació dels diferents elements. En els punts on va ser necessari es va rejuntar el parament amb un morter específic per a aquesta mena de treballs.

Presentació dels treballs a la nau de l’església
L’acte d'ahir també va servir per presentar els treballs de la primera fase de la restauració de la nau de l’església, actualment en el tram final de les obres. Joaquim Bover, autor del projecte i director de l’obra, va ser l’encarregat de fer la presentació dels treballs a través de fotografies i altres documents visuals. Les obres s’enfoquen en la reparació dels murs i les voltes del quart creuer de l’interior de l’edifici. S’està duent a terme el tractament de tots els paraments interiors, netejant-los i retornant-los a la seva volumetria original. En la mateixa actuació també s’estan restaurant els nervis de les voltes de creueria a l’origen i reconstruint les formes originals de les peces de pedra. 

En el seu parlament, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va destacar l’obra com “un exemple de la bona col·laboració de les administracions i el bisbat”, així com una forma de “dignificar Breda i també el país”. Pere Vila va assegurar que el conjunt arquitectònic de l’església de Santa Maria i l’antic Monestir de Sant Salvador és “un conjunt harmònicament molt ben acabat i molt ben treballat, així com molt imponent com a imatge pròpia del poble”. El president de l’ens provincial qualifica com “un goig que Breda pugui disposar d’aquest equipament”, així com va mostrar la disposició de la Diputació per col·laborar en actuacions futures a través de la seva línia de subvencions adreçades a monuments.

El cost d’aquestes obres és de 166.913,69 €, incloent-hi l’IVA. El finançament de les obres es realitza dins del programa de l’1 % cultural. L’Ajuntament de Breda i l’INCASÒL, mitjançant els fons provinents del Conveni de transferències de l’any 2015 amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, sufraguen els costos al 50 %.

L'Ajuntament treballa en el pla director del Monestir
Aquestes dues actuacions formen part del procés de recuperació del patrimoni de la vila. En aquest sentit, l’Ajuntament de Breda està treballant en l’elaboració d’un pla director que tracti d’una manera global tots els espais del conjunt de l’antic monestir de Sant Salvador amb l’objectiu de rehabilitar-lo totalment i preveure els usos que se li pot donar en el futur. Tot i els treballs ja realitzats, l’alcalde de Breda, Dídac Manresa, va fer un recordatori sobre aquesta qüestió: “Queda molta feina per fer”. El batlle bredenc es va mostrar satisfet i esperançat sobre el paper de les diferents institucions i la seva disposició a col·laborar per arribar a la completa rehabilitació del conjunt de l’antic Monestir de Sant Salvador: “Això és el més important. Que tots plegats siguem capaços d’entendre’ns tots plegats per a aconseguir que el Monestir brilli com es mereix brillar”.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Cultura

Cultura // Lloret
Fotografia: Imatge promocional de l´espectacle.
16/03/2018 06:24

Federico García, de Pep Tosar, avui divendres al Teatre de Lloret

Basat en la vida i l’obra de García Lorca, l’espectacle obre un cicle de quatre funcions dedicades al poeta, que es podran veure fins al 18 de maig a Lloret.
Comentaris (0)
Cultura // Breda
Fotografia: L´ala nord del claustre bredenc. / Ajuntament
14/03/2018 07:01

L'Ajuntament de Breda adquireix l’ala nord del claustre de l’antic Monestir de Sant Salvador

La compra, per un valor de 12.000€, permet al consistori posseir en propietat tot el terreny del claustre i dur a terme les actuacions necessàries per a la seva rehabilitació.
Comentaris (0)
Cultura // Blanes
Fotografia: Matriculacions a les classes de català a Blanes. / Ajuntament
14/03/2018 06:52

​Blanes celebrarà dijous els 30 anys de l'Oficina de Català i els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra

La Biblioteca Comarcal allotjarà una conversa amb Ester Franquesa, presidenta del CPNL, i Jordi Ginebra, comissari de l'Any Fabra, moderats per l'alcalde de Blanes, Mario Ros.
Comentaris (0)
Cultura // Blanes
Fotografia: Els guanyador de l´edició amb el president del jurat, Vicenç Villatoro. / Aitor Roger-Ajuntament
12/03/2018 07:12

Carles Puigdemont i Lluís Puig participen en vídeo a la 54a edició dels Premis Recvll de Blanes

El jurat, presidit per Vicenç Villatoro, declara desert el premi de Conte Infantil Joan Petit, i premia dos autors tarragonins i tres de comarques barcelonines en les cinc categories restants.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar