Tradicions // Tossa
Fotografia: Restauradors participants a la 14a edició de la campanya. / Ajuntament
02/09/2017 07:30

Durant tot el mes de setembre, 14a campanya gastronòmica del Cim i Tomba de Tossa

Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.

Redacció

La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa de Mar durant tot el mes de setembre, en aquesta ocasió la 14a edició d'aquesta campanya gastronòmica. Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres. Qui gaudeixi dels menús, a més, disposarà d’entrades gratuïtes pel Museu Municipal. L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa.  Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, una mica de carbó, un morter i una olla de ferro. També hi carregaven un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i les espècies que tinguessin (sal, pebre, safrà, etc.). 

Quan arribava l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), un bon raig d’oli, i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter, feien un allioli negat ben abundant que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit, i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari i molt senzill de fer, però molt bo.

En l’actualitat, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita) però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de la nostra costa que tinguin la carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció. Tots els restaurants que participen a la campanya de La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, per bé que cada cuiner se’l fa una mica seu aportant-hi el seu propi toc creatiu. Els establiments que participen a la campanya d'enguany són: Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’Ajustada, La Cuina de l’Àvia, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Santa Marta, Tursia, Víctor i Victòria.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vidreres
Fotografia: La plaça Lluís Companys, centre neuràlgic de la festa. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
22/01/2018 06:23

L’olla del Ranxo de Vidreres ja comença a bullir

Avui s’obre el termini per presentar les sol·licituds per disposar de parades a la via pública durant la tradicional festivitat vidrerenca, que enguany tindrà lloc el dimarts 13 de febrer.
Comentaris (0)
Tradicions // Comarca // Santa Coloma // Tossa
Fotografia: El pare Pelegrí, durant el recompte dels fidels a Terra Negra. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
21/01/2018 07:26

El Pelegrí de Tossa renova el Vot de Poble a Sant Sebastià acompanyat de 1.675 fidels

Després d'un pelegrinatge de 40 km per asfalt i camins de sorra, el pare Pelegrí arribava ahir dissabte a la capella del sant a Santa Coloma pels volts de les vuit del vespre.
Comentaris (0)
Tradicions // Comarca // Santa Coloma // Tossa
Fotografia: El Pelegrí, l´any passat durant el recompte de fidels al pont del Molí. / Xavier Roca-TS
19/01/2018 06:59

El Pelegrí de Tossa tornarà a dur a terme, demà dissabte, el Vot de Poble

Us oferim un reportatge, elaborat pel servei de premsa de l'Ajuntament de Tossa de Mar, on s'explica la tradició del Pelegrí fil per randa. Gaudiu-la!
Comentaris (0)
Tradicions // Tossa
Fotografia: El Carnaval de Tossa és un dels més seguits de la Costa Brava. / Ajuntament
16/01/2018 05:41

La Gran Rua de Carnaval de Tossa comptarà amb més de 8.000 euros en premis

La data escollida per l'esdeveniment serà el dissabte 24 de febrer a partir de les 16:30h i un cop finalitzi, tindrà lloc, com cada any, el tradicional concurs de coreografies al pavelló poliesportiu.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar