Tradicions // Tossa
Fotografia: Restauradors participants a la 14a edició de la campanya. / Ajuntament
02/09/2017 07:30

Durant tot el mes de setembre, 14a campanya gastronòmica del Cim i Tomba de Tossa

Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.

Redacció

La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa de Mar durant tot el mes de setembre, en aquesta ocasió la 14a edició d'aquesta campanya gastronòmica. Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres. Qui gaudeixi dels menús, a més, disposarà d’entrades gratuïtes pel Museu Municipal. L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa.  Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, una mica de carbó, un morter i una olla de ferro. També hi carregaven un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i les espècies que tinguessin (sal, pebre, safrà, etc.). 

Quan arribava l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), un bon raig d’oli, i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter, feien un allioli negat ben abundant que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit, i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari i molt senzill de fer, però molt bo.

En l’actualitat, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita) però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de la nostra costa que tinguin la carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció. Tots els restaurants que participen a la campanya de La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, per bé que cada cuiner se’l fa una mica seu aportant-hi el seu propi toc creatiu. Els establiments que participen a la campanya d'enguany són: Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’Ajustada, La Cuina de l’Àvia, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Santa Marta, Tursia, Víctor i Victòria.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Comarca // Salitja // Vilobí // Sant Dalmai
19/09/2017 07:31

Arriba Temps de Poma, el nou esdeveniment gastronòmic de Vilobí d'Onyar

Tindrà lloc del 22 de setembre a l'1 d'octubre i inclourà una jornada tècnica, un menú especial a restaurants de la zona, la Fira de la poma i la pera, un curs de cuina o activitats a les escoles.
Comentaris (0)
Tradicions // Riells i Viabrea
Fotografia: Tallada de la cinta de la fira, aquest passat dissabte. / Eddy Kelele-Diputació
19/09/2017 07:13

Riells i Viabrea celebra la primera edició d'ECOVITA, la Fira Mediambiental del Montseny

Durant el cap de setmana passat els visitants van poder interactuar amb els productors de proximitat i conèixer l’àmplia oferta de productes de Km 0 del Montseny i rodalies.
Comentaris (0)
Tradicions // Lloret
Fotografia: L´ermita de les Alegries de Lloret. / Ajuntament
16/09/2017 07:20

El veïnat de les Alegries de Lloret celebra demà diumenge la seva Festa Major

Com cada any en aquesta diada, es dedica un espai de la programació a inaugurar les noves rajoles solidàries que serveixen per a la restauració de l'ermita.
Comentaris (0)
Tradicions // Comarca
Fotografia: Sortida de l´autocar des de Vilobí d´Onyar cap a la Diada de Barcelona. / Xavier Roca-TS
12/09/2017 07:00

​Milers de selvatans celebren una Diada marcada pel referèndum de l'1 d'octubre

D'entre l'extensa programació de l'Onze de Setembre cal destacar especialment les marxes de torxes a diferents municipis i l'Aplec de Germanor a Terra Negra.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar