Tradicions // Tossa
Fotografia: Restauradors participants a la 14a edició de la campanya. / Ajuntament
02/09/2017 07:30

Durant tot el mes de setembre, 14a campanya gastronòmica del Cim i Tomba de Tossa

Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres.

Redacció

La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa de Mar durant tot el mes de setembre, en aquesta ocasió la 14a edició d'aquesta campanya gastronòmica. Els restaurants que hi participen són membres del col·lectiu de la Cuina Tradicional Tossenca i ofereixen un menú especial amb un primer plat, el cim i tomba de segon plat, i uns postres. Qui gaudeixi dels menús, a més, disposarà d’entrades gratuïtes pel Museu Municipal. L’origen del cim i tomba es troba profundament arrelat a la tradició marinera de Tossa.  Abans, quan anar a pescar a la vela o a rem significava haver de ser fora de casa moltes hores, els pescadors de Tossa s’emportaven a la barca un fogó, una mica de carbó, un morter i una olla de ferro. També hi carregaven un cistell amb patates, cebes, alls, tomates i pebrots, així com oli i les espècies que tinguessin (sal, pebre, safrà, etc.). 

Quan arribava l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades, i uns grans d’alls. Hi afegien el peix de rebuig de la pescada, aquell que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc...), un bon raig d’oli, i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid. Mentre, agafaven un morter, feien un allioli negat ben abundant que posaven per sobre del peix quan ja quasi era cuit, i ho deixaven bullir de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja ho tenien llest per menjar. Era un plat de peix i vegetals molt primari i molt senzill de fer, però molt bo.

En l’actualitat, la majoria dels restauradors preparen el cim i tomba amb rap, rèmol o bastina (rajada o escrita) però també hi ha cuiners que el fan amb escórpora o altres peixos de la nostra costa que tinguin la carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció. Tots els restaurants que participen a la campanya de La Cuina del Cim i Tomba segueixen la recepta original, per bé que cada cuiner se’l fa una mica seu aportant-hi el seu propi toc creatiu. Els establiments que participen a la campanya d'enguany són: Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’Ajustada, La Cuina de l’Àvia, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Santa Marta, Tursia, Víctor i Victòria.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les catifes de l´edició passada. / Ajuntament
24/05/2018 06:26

​Les catifes de flors vestiran els carrers d’Arbúcies aquest proper diumenge 27 de maig

A partir del migdia ja es podran començar a intuir els dibuixos, que en total comptaran amb 2 km de confeccions de flors naturals, repartides entre 26 catifes i 26 racons Catifa.
Comentaris (0)
Tradicions // Tossa
25/04/2018 06:12

Del 28 d'abril a l'1 de maig, segona edició de Tossa, Flor de Mar

Durant aquests dies els visitants gaudiran de carrers engalanats, passejades pel bosc, una fira de plantes medicinals, gastronomia floral amb menús temàtics, entre d'altres.
Comentaris (0)
Tradicions // Breda
12/04/2018 06:59

Breda celebra els dies 21 i 22 d'abril la 3a Fira del Monestir i la 755a Festa de l'Ajust

Durant aquests dos dies l’activitat es concentrarà al nucli històric de la Vila, a l’entorn de l’antic Monestir de Sant Salvador, amb activitats per a totes les edats i gustos.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les recreacions que es duen a terme durant l´esdeveniment. / Ajuntament
06/04/2018 07:25

​Aquest diumenge, 5a edició de les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies

Es comptarà, novament, amb els Miquelets, que faran la recreació dels fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar