Tradicions // Blanes
Fotografia: Alguns dels cossos d´emergències en l´edició passada de concurs de focs. / Ajuntament
19/07/2017 07:19

Un gran desplegament policial i sanitari vetllarà per la seguretat del concurs de focs de Blanes

El 47è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava tindrà lloc del 22 al 26 de juliol, coincidint amb la Festa Major de Santa Anna.

Redacció

Amb motiu del 47è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava que tindrà lloc a Blanes del 22 al 26 de juliol, la Policia Local i Protecció Civil han implementat una vegada més tot un seguit de mesures per garantir la seguretat i mobilitat al municipi. Coincidint amb el doble cicle festiu -el concurs té lloc en el marc de la Festa Major de Santa Anna-, es redacten sis plans d'autoprotecció, entre els quals el més complex i exhaustiu és el Pla de Seguretat i Emergències del festival pirotècnic. 

Noves mesures implementades sota coordinació de Protecció Civil 
El pla de seguretat és un document viu, que s'adapta dia a dia en funció dels canvis que poden haver-hi, així com cada any, per complir les possibles incorporacions de normatives supra-municipals inherents a espectacles d'aquestes característiques. En aquest sentit, l'any passat ja es van haver d'implementar mesures més exhaustives a causa que Catalunya es troba al nivell quatre d'Alerta Antiterrorista sobre cinc, que afecta tots els esdeveniments d'alta participació. 

Les actuacions tenen a veure sobretot amb la circulació de vehicles i camions, i reforça la seguretat policial especialment al voltant de la zona de llançament dels artificis pirotècnics, la platja i la Roca de Sa Palomera. De fet, són les mateixes mesures que des de fa més d'un any es posen en marxa en grans ciutats i en poblacions on s'organitzen actes de diferent caire –esportius, festius, culturals, etc- que mobilitzen un gran nombre d'espectadors, com és el cas del concurs de focs. 

Per garantir la seguretat de tot el contingent es redacta el Pla d'Autoprotecció (el PAU, d'àmbit nacional) i el Pla de Seguretat i Emergències (d'àmbit estatal, ja que inclou la manipulació d'explosius). A banda del concurs de focs, a la Festa Major hi ha quatre altres activitats que requereixen un PAU, ja que també congreguen una gran quantitat de públic. 

Més de 300 efectius garanteixen la seguretat d'un milió d'espectadors 
Sumant les cinc nits en què tindrà lloc el 47è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava, Policia Local i Protecció Civil calculen que es concentraran a Blanes prop d'un milió d'espectadors, entre 150.000 i 200.000 persones cada dia. Sobretot durant el cap de setmana, quan l'estiu ja propicia que al municipi selvatà s'hi desplacin una gran quantitat de visitants. 

El pla multidisciplinari mobilitza cada nit més de 300 efectius humans: agents de policia, bombers, protecció civil, tècnics sanitaris i equips de suport, emergència, intervenció i logística. Tot aquest contingent es complementa amb recursos materials i vehicles, tant terrestres com aquàtics d'emergències, incloent-hi entre 10 i 12 ambulàncies diàriament. 

Hi ha quatre grups d'actuació per controlar i tenir coberts tots els possibles riscos. El Grup d'Ordre està format per Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i Seguretat Privada. El Grup Sanitari compta amb el comandament del  SEM, Consorci Sanitari de Catalunya, Creu Roja, Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, Sanitaris Mòbils i la col·laboració de SERVIMED. 

El Grup d'Intervenció es circumscriu als Bombers de la Generalitat i l'Agrupació de Defensa Forestal, i el Grup Logístic inclou la instal·lació de tanques, enllumenat públic, avituallament i altres aspectes. Per últim, el Dispositiu Marítim per controlar que les embarcacions respectin la distància de seguretat i no traspassin el perímetre, compta amb el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i amb el Grup de Recolzament d'Actuacions Especials de Bombers (GRAE). 

Zones de Seguretat al Concurs Internacional de Focs d'Artifici 
El Pla de Seguretat i Emergències cobreix territorialment tota la façana marítima on cada nit se situen milers de persones per contemplar els espectacles pirotècnics, i abasta una distància d'1'5 kilòmetres: des del Lloc de Socors de S'Abanell fins al  port, aproximadament. Dins d'aquesta zona estan situats diversos punts d'atenció i trasllats sanitaris amb ambulàncies per donar atenció i/o evacuar ferits. 

Inclosa en aquest perímetre, hi ha una àrea de seguretat restringida al voltant de la zona de llançament on ningú pot accedir al llarg del concurs, tan sols els pirotècnics i la Guàrdia Civil. També hi ha una zona tancada a al públic durant unes hores, el Centre de Coordinació de la Plaça Catalunya, així com els accessos al voltant de la platja del costat de la zona de llançament, a la Roca de Sa Palomera. 

Al centre de comandament de la Plaça Catalunya s'hi concentren els caps dels efectius, encapçalats pel responsable del Pla de Seguretat i Emergències, el cap de Protecció Civil Josep Lluís Pouy. Per últim, cal tenir en compte que es delimiten dues grans zones de seguretat: en l'àmbit marítim senyalitzat amb boies, on les embarcacions no hi poden accedir; i a les platges, delimitat amb tanques, i on el públic no hi pot estar durant un temps previ a l'espectacle pirotècnic. 

Mesures de mobilitat i restriccions de trànsit coordinades per Policia Local 
Perquè totes aquestes mesures siguin efectives, cal tenir les principals vies d'entrada i sortida de la població expedites, sense embussos circulatoris que dificultarien l'accés dels vehicles d'emergència en cas que fos necessària la seva intervenció, tant en un sentit com en l'altre. La Policia Local de Blanes s'encarrega d'implementar diverses mesures de trànsit coincidint tant amb la Festa Major com amb el seu esdeveniment central, el Concurs de Focs d'Artifici. 

El dispositiu compta diàriament amb un contingent d'entre 30 i 36 agents, en funció de la densitat de trànsit que es prevegui, i de les 7 de la tarda fins les 12 de la mitjanit, aproximadament. Aquest horari es pot avançar o retardar si la intensitat del nombre de vehicles que es té constància que han entrat a Blanes, o bé si durant aquella jornada s'ha previst algun esdeveniment que així  ho requereixi, com per exemple un correfoc, una cercavila, etc. 

El tancament i obertura de la circulació es fa a través de cercles concèntrics respecte el centre de la vila, amb destacaments de la Policia Local situats en un total de 13 punts: Plaça Catalunya, Plaça Països Catalans, Passeig de S'Abanell en la confluència del Carrer Tarradellas, rotonda de La Plantera, Carrer Senda del Molí, Plaça Creu Coberta, Carrer Penedès, Carrer Barcelona, Carrer Anselm Clavé, Plaça de la Solidaritat, Carrer Ample, Passeig de Mar i Passeig Carles Faust. 

Crida a utilitzar itineraris alternatius 
La Policia Local de Blanes fa cada any una crida a la ciutadania perquè utilitzin itineraris alternatius d'arribada als domicilis particulars, ja que coneixen abastament les mesures circulatòries que s'implementen cada any. Quan es tracta dels conductors d'altres poblacions que venen per veure els focs, se'ls recomana que arribin amb prou temps a Blanes i que no esperin a darrera hora perquè no es trobin amb retencions a les carreteres d'accés. 

Un cop finalitzen els espectacles pirotècnics –quan falten pocs minuts perquè siguin les 11 de la nit- també s'aconsella que no es faci una sortida de cop i que esperin un temps prudencial per facilitar que el flux per marxar de Blanes dels vehicles sigui esglaonat i no hi hagi aglomeracions. Enguany el concurs de focs d'artifici es farà del 22 al 26 de juliol, per tant els dies que s'espera que registrin una major afluència seran el dissabte 22 i el diumenge 23.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vilobí
Fotografia: Exterior de l´ermita de Santa Margarida durant la Missa del matí. / Tribuna Selvatana
21/07/2018 08:56

V​ilobí d'Onyar celebra l'Aplec de Santa Margarida

A banda de la programació habitual, enguany es va incorporar com a novetat una vetlla d'observació d'estels a partir de les deu de la nit.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Els espectaculars focs de Blanes. / Joaquim Llorens-Ajuntament
19/07/2018 16:40

Blanes espera més d'un milió de visitants en la 48a edició del Concurs Internacional de Focs

El certamen, considerat com el millor de l'estat en qualitat, es farà del 21 al 26 de juliol -un dia més que al 2017-. Ahir al vespre es va fer la presentació del Jurat Popular.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Aquest matí s´ha presentat el Pla de Seguretat dels Focs. / Ajuntament
17/07/2018 13:38

250 policies, sanitaris, bombers i altres efectius vetllaran per la seguretat del 48è Concurs de Focs de Blanes

El Pla de Seguretat i Emergència garantirà la seguretat de més d'un milió d'espectadors que hi assistiran sumant les sis nits en què es durà a terme: del 21 al 26 de juliol.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: La cloenda de la campanya de l´any passat. / Ajuntament
31/05/2018 07:05

​Blanes viurà demà divendres la cloenda de la campanya Dansa a les Escoles amb l'Esbart Joaquim Ruyra

L'acte aplegarà al Passeig de Mar 1.500 alumnes dels 10 centres educatius del municipi, 50 dels quals del Centre d'Educació Especial Ventijol, com a experiència de dansa inclusiva.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar