Societat // Tossa // Comarca
Fotografia: L´entitat es va presentar aquest dissabte en el marc de la Fira Tossa Flor de Mar. / Slow Food
01/05/2017 07:50

​Es presenta a Tossa l'Slow Food La Selva - Costa Brava Sud

El col·lectiu recull els fonaments d'Slow Food Internacional, organització creada per Carlo Petrini l'any 1989 a Itàlia, basada en que tothom té dret a un aliment bo, net i just.

Redacció

Un grup de persones professionals i amants de la gastronomia de la comarca de La Selva que representen la producció i l'elaboració de productes agroalimentaris locals i la cuina tradicional i creativa han impulsat la creació del convivium Slow Food La Selva - Costa Brava Sud que aquest passat dissabte es va presentar oficialment a Tossa de Mar en el marc de la Fira Tossa Flor de Mar. Aquesta entitat té la seu al Museu de la Cuina de la Costa Catalana, ubicat a la masia de marina de Can Ganga d'aquesta població, a l'antic barri de pescadors de Sa Roqueta.

El col·lectiu recull els fonaments d'Slow Food Internacional, organització creada per Carlo Petrini l'any 1989 a Itàlia, basada en que tothom té dret a un aliment bo, net i just. Per bo s'entenen els aliments frescos, sabrosos i de temporada que satisfan als nostre sentits i que pertanyen a la nostra cultura local; per net, produïts amb tècniques que no malmetin el medi ambient, la salut de les persones ni el benestar animal; i just, ja que cal que tinguin preus accesibles així com remuneracions dignes pels petits productors.

La Selva és una comarca amb una gran bioversitat que es reflecteix en els seus paisatges i en la diversitat cultural present al territori que es configuren en quatre zones diferenciades: la Costa Brava Sud, amb el massís d'Ardenya-Cadiretes i el delta de la Tordera; la plana de La Selva; el Ter Brugent; i el Montseny - Guilleries. Des d'Slow Food La Selva - Costa Brava Sud, a més del mapa gastronòmic de la comarca, s'impulsen en aquests moments quatre projectes per protegir i impulsar la biodiversitat alimentaria i el patrimoni gastronòmic:

* Arca del Gust. Identificació de productes en perill que cal potenciar, com és el cas de l'avellana de Brunyola, els fesols vermells d'Osor o els salsafins.
* Baluarts. Treball directament amb productors de petita escala per salvaguardar tècniques i coneixements tradicionals, com és el cas de l'elaboració artesana de la mel, botifarres, dolços i licors tradicionals (com la ratafia o el licor de murtra de Tossa), o la pesca artesanal com la del calamar de potera o la de la gamba de Blanes.
* Mercat de la Terra. Iniciar espais de donar a conèixer els productes locals i  promoure els vincles entre productores i consumidors.
* Cuina amb identitat, tot promovent els col·lectius de cuina, com és el cas de La Cuina a Sils que agrupa a cuineres tradicionals, i consolidant una xarxa de  cuiners i cuineres de restaurants de cuina catalana tradicional i/o creativa. Els restaurants que segueixin els criteris de l'entitat es podran sumar al grup del 65 establiments que tenen a Catalunya el distintiu restaurant Slow Food Km0.

En l'acte de dissabte es va lliurar la primera jaqueta de cuiner ambaixador de La Selva Costa Brava Sud al xef Josep Pagès del restaurant Can Sophia de Casa Granados, un dels hotels gastronòmics de Catalunya i que forma part també de la marca de garantia Cuina Catalana, ambdues iniciatives promogudes per l'Agencia Catalana de Turisme.

Coordinació amb les administracions i universitats
Les accions de Slow Food La Selva Costa Brava Sud es realitzaran en coordinació amb els diferents departaments implicats en temes de gastronomia de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Selva -que impulsa actualment el projecte Localitza Productes Locals de la Selva-, els ajuntaments de la comarca, així com el Museu de la Cuina de la Costa Catalana i el TossaLab, hub interuniversitari de gastronomia i turisme que també té seu al museu i que agrupa a tres universitats catalanes: la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya i a la Càtedra UNESCO Alimentació, Cultura i Desenvolupament, que coordina aquesta darrera.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Lloret
Fotografia: Edifici del consistori lloretenc. / Ajuntament
22/05/2017 07:42

L’Ajuntament de Lloret posa en marxa una línia de subvencions per al comerç

Es tracta d’unes subvencions destinades a empreses de comerç, de serveis i de restauració per a la contractació de persones en situació d'atur i per a l’obertura de noves activitats.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: El congrés ha tingut lloc aquest cap de setmana. / Ajuntament
22/05/2017 07:11

Lloret participa al Congrés Internacional de la Bicicleta a Reus

L’estructuració i la promoció de l’oferta cicloturística és un dels objectius estratègics de 2017 de Lloret Turisme, entitat municipal encarregada de la promoció del municipi selvatà.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Una de les sessions d´aquest curs pilot que té lloc a Lloret. / Ajuntament
21/05/2017 07:50

Lloret treballa per posicionar-se com a destinació sostenible

Des del 8 de maig la població està acollint un curs pilot d’un projecte internacional per a la transició cap a una economia baixa en carboni.
Comentaris (0)
Societat // Caldes
Fotografia: La trobada va comptar amb una passejada amb dos itineraris per diferents racons de la població. / Aj
21/05/2017 07:41

250 persones participen a la trobada del Consell Consultiu de la Selva a Caldes

El programa va consistir en un esmorzar, una passejada amb dos itineraris per diferents racons d'interès de la població, un dinar de germanor i una sessió de música i ball.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar