Societat // Tossa // Comarca
Fotografia: L´entitat es va presentar aquest dissabte en el marc de la Fira Tossa Flor de Mar. / Slow Food
01/05/2017 07:50

​Es presenta a Tossa l'Slow Food La Selva - Costa Brava Sud

El col·lectiu recull els fonaments d'Slow Food Internacional, organització creada per Carlo Petrini l'any 1989 a Itàlia, basada en que tothom té dret a un aliment bo, net i just.

Redacció

Un grup de persones professionals i amants de la gastronomia de la comarca de La Selva que representen la producció i l'elaboració de productes agroalimentaris locals i la cuina tradicional i creativa han impulsat la creació del convivium Slow Food La Selva - Costa Brava Sud que aquest passat dissabte es va presentar oficialment a Tossa de Mar en el marc de la Fira Tossa Flor de Mar. Aquesta entitat té la seu al Museu de la Cuina de la Costa Catalana, ubicat a la masia de marina de Can Ganga d'aquesta població, a l'antic barri de pescadors de Sa Roqueta.

El col·lectiu recull els fonaments d'Slow Food Internacional, organització creada per Carlo Petrini l'any 1989 a Itàlia, basada en que tothom té dret a un aliment bo, net i just. Per bo s'entenen els aliments frescos, sabrosos i de temporada que satisfan als nostre sentits i que pertanyen a la nostra cultura local; per net, produïts amb tècniques que no malmetin el medi ambient, la salut de les persones ni el benestar animal; i just, ja que cal que tinguin preus accesibles així com remuneracions dignes pels petits productors.

La Selva és una comarca amb una gran bioversitat que es reflecteix en els seus paisatges i en la diversitat cultural present al territori que es configuren en quatre zones diferenciades: la Costa Brava Sud, amb el massís d'Ardenya-Cadiretes i el delta de la Tordera; la plana de La Selva; el Ter Brugent; i el Montseny - Guilleries. Des d'Slow Food La Selva - Costa Brava Sud, a més del mapa gastronòmic de la comarca, s'impulsen en aquests moments quatre projectes per protegir i impulsar la biodiversitat alimentaria i el patrimoni gastronòmic:

* Arca del Gust. Identificació de productes en perill que cal potenciar, com és el cas de l'avellana de Brunyola, els fesols vermells d'Osor o els salsafins.
* Baluarts. Treball directament amb productors de petita escala per salvaguardar tècniques i coneixements tradicionals, com és el cas de l'elaboració artesana de la mel, botifarres, dolços i licors tradicionals (com la ratafia o el licor de murtra de Tossa), o la pesca artesanal com la del calamar de potera o la de la gamba de Blanes.
* Mercat de la Terra. Iniciar espais de donar a conèixer els productes locals i  promoure els vincles entre productores i consumidors.
* Cuina amb identitat, tot promovent els col·lectius de cuina, com és el cas de La Cuina a Sils que agrupa a cuineres tradicionals, i consolidant una xarxa de  cuiners i cuineres de restaurants de cuina catalana tradicional i/o creativa. Els restaurants que segueixin els criteris de l'entitat es podran sumar al grup del 65 establiments que tenen a Catalunya el distintiu restaurant Slow Food Km0.

En l'acte de dissabte es va lliurar la primera jaqueta de cuiner ambaixador de La Selva Costa Brava Sud al xef Josep Pagès del restaurant Can Sophia de Casa Granados, un dels hotels gastronòmics de Catalunya i que forma part també de la marca de garantia Cuina Catalana, ambdues iniciatives promogudes per l'Agencia Catalana de Turisme.

Coordinació amb les administracions i universitats
Les accions de Slow Food La Selva Costa Brava Sud es realitzaran en coordinació amb els diferents departaments implicats en temes de gastronomia de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal de la Selva -que impulsa actualment el projecte Localitza Productes Locals de la Selva-, els ajuntaments de la comarca, així com el Museu de la Cuina de la Costa Catalana i el TossaLab, hub interuniversitari de gastronomia i turisme que també té seu al museu i que agrupa a tres universitats catalanes: la Universitat de Barcelona, la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya i a la Càtedra UNESCO Alimentació, Cultura i Desenvolupament, que coordina aquesta darrera.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Vilobí
Fotografia: La cuina de l´Escola Josep Madrenys de Vilobí, en obres. / Ajuntament
23/08/2017 07:52

28.500 euros per la remodelació de la cuina de l'Escola Josep Madrenys de Vilobí

Es col·locarà un rentavaixelles industrial, un forn de vapor, una marmita, una fregidora i una cuina de quatre focs, entre d'altres actuacions.
Comentaris (0)
Societat // Lloret
Fotografia: Un dels New Jersey que s´han col·locat al centre de Lloret. / Ajuntament
23/08/2017 07:34

L’Ajuntament de Lloret manté les mesures de prevenció a les zones de vianants

S'han col·locat New Jerseys de formigó per bloquejar l'accés de vehicles en diversos punts cèntrics i s'ha modificat l'horari d'obertura de pilons automàtics.
Comentaris (0)
Societat // Blanes
Fotografia: D´esquerra a dreta: Joan Garcia, Josep Lluís Pouy, Albert Anguera i Miquel Lupiáñez. / Ajuntament
22/08/2017 07:11

​Blanes distingeix la col·laboració del sots-cap de la Unitat de Serveis Especials del SEM de Catalunya

L'alcalde, Miquel Lupiáñez, i el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, han lliurat un reconeixement a Albert Anguera amb motiu del Pla d'Emergències pels Focs, que ha sumat 41 assistències.
Comentaris (0)
Societat // Blanes
Fotografia: La convocatòria va aplegar una gran quantitat de persones. / Joaquim Garangou-Ajuntament
21/08/2017 07:36

​Blanes es bolca per homenatjar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils

Prop de 3.000 de persones van participar a la concentració amb ofrenes florals i espelmes en el mateix moment i lloc on hauria d'haver sortit la Caminada Popular Nit de Sant Bonós, suspesa en senyal de dol.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar