Societat // Blanes
Fotografia: El teatre de Blanes va acollir ahir dijous el debat sobre els càmpings. / Ajuntament
21/04/2017 07:53

El debat sobre territori, càmpings i turisme omple el teatre de Blanes de gom a gom

La setmana vinent, el 27 d'abril, es portarà a l'aprovació del plenari la modificació del POUM, que inclou la regularització d'alguns càmpings, el tema de fons que va motivar l'acte d'ahir.

Redacció

El teatre de Blanes es va omplir ahir dijous al vespre de gom a gom, pràcticament fins omplir les 400 localitats disponibles, per participar al debat públic organitzat per l'Ajuntament amb l'objectiu de parlar sobre territori, càmpings i turisme, motivat pel tema de fons que durant els darrers mesos ha centrat el debat polític municipal. Bona part dels assistents lluïen un adhesiu que es va estar repartint a l'entrada del teatre minuts abans que comencés l'acte. Les enganxines duien un missatge reivindicatiu prou clar: 'Jo vull la legalització dels Càmpings'. De fet, quan la segona part del debat es va obrir a la participació del públic, les intervencions que van aixecar més aplaudiments van ser les que reclamaven justament això. 

Una de les preguntes que va comptar amb una ovació més llarga va ser la de la Vanessa, que va interpel·lar respecte qui està impedint que es pugui dur a terme aquesta regularització. Aquesta intervenció es va pronunciar en la mateixa línia en què pocs minuts abans també ho havia fet en Julio. Al principi del torn al públic, l'Aitor també va comparar aquesta situació amb la que l'any passat es va viure amb el perill de tancament de l'antiga SAFA, demanant que hi hagués el mateix respecte pels treballadors dels càmpings, igual que s'havia fet amb els de la factoria tèxtil. Altres intervencions van criticar l'estat en què es troba l'Avinguda Vila de Madrid, a la zona turística, o bé recordar que alguns dels càmpings estan en zona inundable i els prejudicis que causa en els pagesos l'activitat d'aquests establiments. 

Aprovació de la revisió del POUM d'aquí a una setmana 
Precisament d'aquí a una setmana, el 27 d'abril, la sessió plenària portarà a l'aprovació inicial la modificació del Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). La nova normativa inclou la regularització d'alguns càmpings que no s'ajusten a la normativa des de fa 20 anys, en haver ampliat les instal·lacions en terrenys que no tenen aquests usos. Per parlar d'aquest tema finalment es va comptar amb dos únics ponents. Un d'ells va ser Esteve Corominas, urbanista i redactor del POUM de Blanes de l'any 2010, així com de la modificació que s'ha treballat els darrers mesos. L'altre va ser Xavier Martín, un arquitecte que actualment està redactant la tesi doctoral "Arquitectura del turisme informal. El càmping com a model d'ocupació temporal al paisatge mediterrani". 

Per organitzar i moderar el debat es va comptar amb l'equip de periodistes del programa Es Dijous: Marc Romero –que va fer de conductor de l'acte-, Valentí Hinarejos i Jordi Grau. Abans d'entrar en matèria, es va projectar un vídeo que recordava els orígens de la industria turística a Blanes –durant els anys 60-, i més concretament els primers càmpings que es van posar en marxa: Costa Blava, S'Abanell i Blanes. En el vídeo també es va recordar que d'ençà de la dècada dels anys 90 els usuaris dels càmpings han deixat de ser gent amb escassos recursos econòmics que no podien pagar-se un hotel. Avui dia són amants de la natura que volen viure un contacte més directe, i per això els establiments s'han especialitzat en un tipus de turisme diferent al de fa més de mig segle. 

Natura, càmpings i activitat econòmica 
Després del vídeo introductori, la primera part del debat va quedar centrada en les exposicions dels dos ponents en relació a les seves respectives especialitzacions. En aquest sentit, van ser especialment interessants les aportacions d'Esteve Corominas en relació als canvis que s'han introduït en el nou POUM que es vol portar a aprovació en la propera sessió plenària. Una de les novetats que va avançar l'arquitecte urbanista va ser que el nou pla urbà afegirà 115.000 m2 de zones verdes en relació a les actualment existents. El nou POUM revistat és fruit de dos anys de treball previ, que també han inclòs la celebració de les sessions participatives. 

Per això, al debat d'ahir es va recordar que en les conclusions d'aquesta jornades participatives se'n van recollir 4 en relació als càmpings després que es sentenciava que calia potenciar el turisme com un dels motors econòmics més importants de Blanes. També es referenciava que en aquests moments el turisme del municipi es basa principalment en els càmpings, i es destacaven 4 opinions respecte què fer aquests elements: 

1.- Cal potenciar-los 
2.- Cal reduir els càmpings, recuperant la zona que ocupen com a zona agrícola 
3.- Cal revisar la normativa dels càmpings (consum de sòl) 
4.- Facilitar la transformació de càmpings en hotels (espais lliures grans, piscina,...) 

Per la seva banda, Xavier Martín va presentar la seva pròpia visió sobre el tema a debat, explicant que ell entén els càmpings com un element de preservació del paisatge natural, destacant que aquests tipus d'establiments són més sostenibles des d'un punt de vista mediambiental que no pas els hotels. D'altra banda, també va remarcar que, fruit de l'estudi que està realitzant, ha pogut comprovar que aquests darrers dos anys el model de càmpings està canviant de manera vertiginosa, entenent-los com una manera de poder preservar l'entorn natural. 

Capacitat de places turístiques a Blanes 
Les dades aportades per Esteve Corominas també van ser especialment interessants quan es va aprofundi ren un altre aspecte: si cal potenciar o no la capacitat de les places turístiques, així com si el municipi vol apostar o no per aquest sector econòmic. Un altre tema tractat va ser si l'interès econòmic per mantenir una determinada activitat pot justificar o no l'impacte que pugui significar. 

1.- Dades actuals sector turístic 

HOTELS: 11 hotels amb un total de 3.162 places 
CÀMPINGS: 12 càmpings que ocupen 52 has., que suposen 10.872 places 
              
8,2 has. correspon al càmping El Pinar 
6,9 has. estan sense autorització administrativa (llicència). 
  
2.- Dades resultants del POUM sobre la capacitat del sector turístic. 

HOTELS: 
Actualment:                                    3.162 places 
Dins actual zona càmpings:                    4.500 places 
        En altres parcel·les:                         1.200 places 
                                        Total:       8.962 places 

CÀMPINGS: El POUM preveu la reducció a 37,5 has., que suposen 7.125 places

Els llocs de treball, el medi ambient, i el futur model del municipi marcat pel Pla de Màrqueting aprovat recentment van ser altres qüestions que també van sortir al llarg del debat. Finalment, l'acte es va tancar amb un torn de precs i preguntes obert al públic assistent, entre els quals s'hi comptava un bon nombre de famílies i treballadors de càmpings del municipi. 

L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, així com la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, i altres membres de l'equip de govern van assistir igualment a l'acte asseguts entre el públic. Altres grups polítics que també van asssitir-hi van ser els regidors de Ciutadans i el Partit Popular. Per contra, no va ser-hi cap representant d'ICV-EUiA, Batega per Blanes i la CUP. Aquests tres grups polítics han explicat en nota de premsa que l'equip de govern no va voler ampliar la participació d'experts que discrepessin de la postura oficial del POUM. 
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca // Blanes
Fotografia: Les autoritats locals i comarcals van encapçalar la jornada festiva. / Consell Comarcal
22/05/2018 06:24

Blanes celebra la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària amb una jornada festiva

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el tinent d’alcalde responsable del servei, Nicolás Laguna, van encapçalar l’acte festiu al Passeig de Mar.
Comentaris (0)
Societat // Comarca // Riudellots
22/05/2018 06:10

​Detingut un home que conduïa drogat i sense permís després de provocar un accident a Riudellots

Les dues persones que anaven en un dels vehicles havien patit ferides lleus mentre que l’altre conductor, que havia provocat l’accident, no facilitava cap mena de documentació.
Comentaris (0)
Societat // Riudellots
Fotografia: La plana web on es troba el nou servei. / Marc Sureda-Canal Ajuntament
18/05/2018 07:20

​Riudellots incorpora el planejament i la seva normativa en una plataforma consultable per internet

És el primer municipi gironí que elabora una capa en format GIS (Geographic Information System) al servei proporcionat pel SITMUN.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: La petita mostra que s´ha instal·lat a l´aeroport. / Aena
18/05/2018 06:52

​L’aeroport, un espai més de la mostra Girona Temps de Flors

S'ha instal·lat un espai floral a la zona d‟arribades de la terminal. D‟aquesta manera, els passatgers que aterrin poden començar a gaudir de la mostra.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar