Societat // Sant Hilari
Fotografia: L´equipament es basa en el model
08/04/2017 07:50

Inaugurada a ​Sant Hilari la primera unitat de convivència per a gent gran de Catalunya

Basada en el model d'atenció centrat en la persona, a la nova instal·lació és possible envellir mantenint els desitjos i les preferències dels usuaris en un espai com el de casa.

Redacció

La primera unitat de convivència per a gent gran a Catalunya, basada en el model d'atenció centrat en la persona "Tu Decideixes com vols envellir", es va inaugurar ahir divendres a la tarda a Sant Hilari Sacalm, inspirada en el model residencial suec, un model de gestió de residència on es fomenta l'autonomia i on els usuaris decideixen el seu dia a dia. La unitat, gestionada per l'empresa pública d'acció social SUMAR -participada en un 51,1% per la Diputació de Girona-, s'ubica a la residència i centre de dia per a gent gran de Sant Hilari de Sacalm i atén a 15 usuaris. El disseny de les instal·lacions està inspirat en una casa familiar, amb espais petits generadors de privacitat i intimitat, i són els mateixos usuaris els que han triat el mobiliari, els colors de les parets, el parament de la llar..., amb l'objectiu de crear un ambient acollidor i de confiança que afavoreixi la sensació d'estar a casa i el vincle més directe amb els professionals.
 
L'Alcalde de Sant Hilari de Sacalm, Joan Ramon Veciana; el Vicepresident de la Diputació de Girona, Fermí Santamaria; el Secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; la Directora General de Famílies, Roser Galí; el President de SUMAR, Miquel Calm; el Director General de SUMAR, Estanis Vayreda; i la Directora Tècnica de SUMAR, Mariona Rustullet, van inaugurar aquest nou espai, que ha suposat una inversió de més de 115.000 euros, finançada a parts iguals entre l'Ajuntament de Sant Hilari, titular de l'equipament, i SUMAR.


 
Segons Joan Ramon Veciana, ahir era "un dia molt especial per a Sant Hilari perquè inaugurem un projecte pioner que millora l'atenció a la gent gran. Aquest serà un model a exportar i per a tot el poble és un orgull molt gran que la primera prova d'aquest model es faci aquí". Per la seva part, Miquel Calm va afirmar que aquesta de convivència "és un gran pas endavant en el desenvolupament de l'atenció centrada en la persona que fa 7 anys SUMAR va iniciar aquí mateix, en aquest centre". "A SUMAR tenim clar que hem de posar una especial atenció en el fet que la gent gran usuària dels nostres centres se senti com a casa, en un entorn molt humà i acollidor. I els resultats ens demostren que hem de seguir en aquesta línia, doncs cada vegada són més visibles els impactes positius en la millora de la salut emocional i del benestar d'aquestes persones", va afegir Calm.


 
En el seu torn, Fermí Santamaria va destacar que aquesta és una "iniciativa que es desprèn de les bones sinèrgies que genera el món local". "Quan les iniciatives sorgeixen de la coordinació entre administracions, però sobretot quan el món local hi és activament present, estem parlant d'iniciatives que tenen l'èxit pràcticament garantit." va assenyalar. Finalment, Francesc Iglesies va manifestar que aquest projecte "és molt engrescador": "Avui és evident que el que tenim entre mans i el que advertim des de la Generalitat és un magnífic exemple del que anomenem el paradigma de l'atenció centrada en la persona", va destacar, alhora que va afegir que "des del Departament estem absolutament oberts a cooperar per seguir escalant aquest model a molts altres llocs del país per tal de què moltes persones grans i famílies se'n puguin beneficiar".
 
Entre els principals objectius que persegueix aquesta unitat destaquen el proporcionar a les persones grans l'oportunitat de viure en un espai similar a una casa on les seves rutines, preferències, intimitat i els seus drets es troben al centre de l'atenció. També pretén oferir un lloc on els professionals volen i poden donar resposta a les necessitats i els interessos de les persones grans. En aquest sentit, els treballadors d'aquest nou espai no només donen suport a les persones grans que hi viuen en el seu dia a dia, sinó que també els acompanyen en tot allò que els hi interessa o els hi ve de gust, preservant les preferències, gustos i ritmes de vida de tots els usuaris. Amb el seu suport, els mateixos usuaris són els qui organitzen la seva vida quotidiana i totes les decisions del dia a dia es prenen conjuntament entre les persones grans que hi viuen, les seves famílies i els professionals.

 

Amb disseny acollidor i personalitzat als gustos dels usuaris, el model arquitectònic de la unitat combina espais públics i privats per optimitzar les relacions socials entre els usuaris i amb les seves famílies i entorn. L'espai comunitari inclou un menjador i una cuina oberts, una sala d'estar i un espai exterior, mentre que l'espai privat està composat per les habitacions amb bany propi per a cada persona.
 
"Tu decideixes com vols envellir", un model que permet viure mantenint la capacitat de decidir
Impulsat per SUMAR, el model "Tu Decideixes com vols envellir" es basa en un canvi en la concepció de l'assistència a persones de la tercera edat. L'objectiu és abandonar paternalismes i l'intervencionisme excessiu i situar als avis i àvies al centre de les decisions. En el moment d'entrar al centre, l'usuari compta amb un gerocultor d'acollida que l'acompanyarà durant un mes, mostrant-li els espais, presentant-li els companys i coneixent quins són els seus gustos i aficions. Amb tot aquest coneixement, s'elaboren els "deu manaments" de cada usuari, on es recullen les seves preferències de tracte, aficions i gustos que tots els professionals del centre coneixeran. A més, els usuaris poden escollir a quina hora del dia volen aixecar-se, a quina hora prefereixen esmorzar, proposar activitats o decidir en quines volen participar, tot amb l'objectiu de conèixer a la persona, de dotar-li d'autonomia perquè percebi el centre com la seva llar i tingui satisfetes les seves expectatives vitals i, al mateix temps, implicar a la família i al seu entorn en el dia a dia de la persona gran.  
 
El programa, que es va desenvolupar a nivell teòric i metodològic durant dos anys, s'aplica als 19 centres que gestiona SUMAR arreu de Catalunya. Un d'aquests centres és el de Sant Hilari de Sacalm, on ahir es donava un pas més enllà amb la inauguració d'una unitat que, a través d'un nou model arquitectònic, no només afavoreix que els usuaris tinguin la màxima autonomia, sinó que, a més, ho fa en un espai que els fa sentir com si estiguessin a casa.
 
Sobre SUMAR
SUMAR, Empresa d'Acció Social, és una entitat pública que té la missió d'impulsar i garantir la bona gestió dels serveis socials de qualitat i proximitat, fomentant el treball en xarxa dels organismes locals. Amb l'objectiu d'incorporar les millors pràctiques nacionals i internacionals per millorar els serveis socials a Catalunya, SUMAR gestiona 31 serveis, entre els quals destaquen 18 centres per a víctimes de violència masclista i 9 centres per a gent gran en situació de dependència, entre els que destaquen un projecte pioner a l'Estat espanyol d'implementació del model d'Atenció centrada en la persona (ACP). Participada en un 51,1% per la Diputació de Girona i en un 48,86% per altres governs locals, SUMAR té presència a 14 comarques i até a més de 4.200 persones cada any.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Societat

Societat // Comarca // Blanes
Fotografia: Les autoritats locals i comarcals van encapçalar la jornada festiva. / Consell Comarcal
22/05/2018 06:24

Blanes celebra la implantació del nou model de recollida selectiva i neteja viària amb una jornada festiva

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, i el tinent d’alcalde responsable del servei, Nicolás Laguna, van encapçalar l’acte festiu al Passeig de Mar.
Comentaris (0)
Societat // Comarca // Riudellots
22/05/2018 06:10

​Detingut un home que conduïa drogat i sense permís després de provocar un accident a Riudellots

Les dues persones que anaven en un dels vehicles havien patit ferides lleus mentre que l’altre conductor, que havia provocat l’accident, no facilitava cap mena de documentació.
Comentaris (0)
Societat // Riudellots
Fotografia: La plana web on es troba el nou servei. / Marc Sureda-Canal Ajuntament
18/05/2018 07:20

​Riudellots incorpora el planejament i la seva normativa en una plataforma consultable per internet

És el primer municipi gironí que elabora una capa en format GIS (Geographic Information System) al servei proporcionat pel SITMUN.
Comentaris (0)
Societat // Comarca
Fotografia: La petita mostra que s´ha instal·lat a l´aeroport. / Aena
18/05/2018 06:52

​L’aeroport, un espai més de la mostra Girona Temps de Flors

S'ha instal·lat un espai floral a la zona d‟arribades de la terminal. D‟aquesta manera, els passatgers que aterrin poden començar a gaudir de la mostra.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar