Tradicions // La Cellera
Fotografia: Una de les demostracions va ser l´esquilada de 15 ovelles. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
14/06/2016 07:39

Prop de 700 persones gaudeixen de la 1a Fira del Xai d’El Pasteral

Durant tot el matí de diumenge es va poder gaudir d'un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions; dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn.

Xavier Roca

La granja Cal Cabraric d’El Pasteral, al municipi de la Cellera de Ter, va ser aquest passat diumenge l’escenari de la 1a Fira del Xai, que va aplegar prop de 700 persones amb l'objectiu de promocionar la carn d’oví de proximitat. Així ho assegura Francesc Ciurana, gerent i promotor de Ciurana-Bassó, impulsors de la iniciativa: “El sector està passant per moments complicats, alhora que costa molt donar a conèixer el nostre producte, així que hem hagut de buscar una trobada com aquesta, on hem comptat amb moltes complicitats". La idea va convèncer a la comissió de festes, l’Ajuntament, Pere Masó, als restaurants Can Quer i Can Co, Buti-Farreros i el Grup de Veïns del Pasteral, que es van sumar desseguida com a col·laboradors de la fira.





Així doncs, des de les 9h del matí i fins ben entrat el migdia es va poder gaudir de diverses activitats, entre les quals un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions, dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn. La ració incloïa pa amb tomàquet, porrons de vi, all, oli begudes i fruita, tot plegat al preu de 5 euros. La programació va incloure també la conferència "La qualitat de la carn ben criada", així com la presentació d’algunes de les publicacions del reconegut historiador de la gastronomia catalana Jaume Fàbrega, també present a l’esdeveniment. Així mateix, hi va haver jornada de portes obertes a les instal·lacions d'oví i boví de Cal Cabraric, l'observació de diferents classes de xais, un taller de feltre i demostració de tints naturals, l’esquilada de 15 xais, la conducció d'un ramat, passejades amb poni i una exposició de fotografies de xais i dels entorns de la Cellera.





Francesc Ciurana lamenta que “el sector primari no som reconeguts, perquè només som un problema i fem pudors" però adverteix que "fem una carn de qualitat". "Això és el que volem transmetre a la gent, juntament amb el fet que la gent tingui la inquietud de preguntar d’on vénen els nostres productes” assegura, mentre reivindica que "parlem molt de KM 0 però ens mengem KM 0 de l’Argentina, hem de menjar KM 0 d’aquí!”. Ciurana afegeix que “la gent quan va a una carnisseria hauria de preguntar d’on és aquella carn, de quina granja ve, de quin productor, i això faria canviar molts hàbits; això és el que hem volgut promoure des d’aquesta fira”.





“Estem molt contents per l’acceptació i la gent que ha vingut, i volem fer un agraïment a tothom que s’hi ha sumat” afirma el gerent de CiuranaBassó, alhora que ressalta que “a casa nostra es pot gaudir d’un producte excel·lent, i estem treballant perquè continuï així”. Així mateix, des del consistori, l’Alcalde de la Cellera, David Sarsanedas, es mostrava també satisfet que surtin “aquest tipus d’iniciatives que tenen la capacitat d’integrar tots els veïns; ens en sentim molt partícips”. “Pel lloc on estem i com està el mercat avui en dia no podrem competir mai a preus rebentats, però sí que podem competir, i a primera divisió, en oferir qualitat” manifestava Sarsanedas, i afegia que “fires com aquesta són exactament el que ofereixen, producte de proximitat en què saps d’on ve, així com la persona que l’ha treballat”.

Durant els propers dies, dos restaurants del municipi inclouran durant el xai als seus menús: Can Co ho farà aquest proper cap de setmana i del 23 al 26 de juny, i Can Quer ho va fer durant el cap de setmana passat i també el vinent.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Caldes
Fotografia: Els guanyadors del primer premi, aquest passat dissabte. / Ajuntament
20/02/2018 06:22

La comparsa Akalidae guanya el concurs de la Rua de Carnaval de Caldes

30 comparses van participar aquest passat dissabte a la rua caldenca, que va començar a les cinc de la tarda i es va allargar fins gairebé les vuit del vespre.
Comentaris (0)
Tradicions // Riudellots
Fotografia: La FIPORC, en l´hora punt del dinar, ahir diumenge. / Estel Xifra-Ajuntament
19/02/2018 06:24

FIPORC tanca dos dies de fira a Riudellots amb molt bona afluència de públic

Tot i la pluja de dissabte a la tarda, el bon temps es va imposar ahir diumenge, omplint la fira de visitants, que van poder gaudir d'activitats, tallers, degustacions i demostracions.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Un dels aparcaments que van acollir la trobada. / Ajuntament
19/02/2018 06:02

Els vehicles antics envaeixen un any més els carrers d’Arbúcies en la 10a Trobada de Clàssics

Centenars de persones es van desplaçar fins al municipi selvatà arribats d'arreu del país per exposar els seus vehicles clàssics als 10 aparcaments habilitats.
Comentaris (0)
Tradicions // Riudellots
Fotografia: Puigdemont, a la pantalla, durant l´acte inaugural de FIPORC. / Canal Ajuntament
18/02/2018 08:40

​Carles Puigdemont inaugura a distància la 5a edició de FIPORC de Riudellots

Puigdemont ha destacat la solidesa del sector porcí a Catalunya, "capaç de competir arreu del món amb qualitat, seguretat alimentària i bones pràctiques".
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar