Tradicions // La Cellera
Fotografia: Una de les demostracions va ser l´esquilada de 15 ovelles. / Xavier Roca-Tribuna Selvatana
14/06/2016 07:39

Prop de 700 persones gaudeixen de la 1a Fira del Xai d’El Pasteral

Durant tot el matí de diumenge es va poder gaudir d'un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions; dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn.

Xavier Roca

La granja Cal Cabraric d’El Pasteral, al municipi de la Cellera de Ter, va ser aquest passat diumenge l’escenari de la 1a Fira del Xai, que va aplegar prop de 700 persones amb l'objectiu de promocionar la carn d’oví de proximitat. Així ho assegura Francesc Ciurana, gerent i promotor de Ciurana-Bassó, impulsors de la iniciativa: “El sector està passant per moments complicats, alhora que costa molt donar a conèixer el nostre producte, així que hem hagut de buscar una trobada com aquesta, on hem comptat amb moltes complicitats". La idea va convèncer a la comissió de festes, l’Ajuntament, Pere Masó, als restaurants Can Quer i Can Co, Buti-Farreros i el Grup de Veïns del Pasteral, que es van sumar desseguida com a col·laboradors de la fira.





Així doncs, des de les 9h del matí i fins ben entrat el migdia es va poder gaudir de diverses activitats, entre les quals un tast popular de xai a la brasa, del qual se’n van servir 300 racions, dit d’altra manera, un total de 9 xais i uns 100 kg de carn. La ració incloïa pa amb tomàquet, porrons de vi, all, oli begudes i fruita, tot plegat al preu de 5 euros. La programació va incloure també la conferència "La qualitat de la carn ben criada", així com la presentació d’algunes de les publicacions del reconegut historiador de la gastronomia catalana Jaume Fàbrega, també present a l’esdeveniment. Així mateix, hi va haver jornada de portes obertes a les instal·lacions d'oví i boví de Cal Cabraric, l'observació de diferents classes de xais, un taller de feltre i demostració de tints naturals, l’esquilada de 15 xais, la conducció d'un ramat, passejades amb poni i una exposició de fotografies de xais i dels entorns de la Cellera.





Francesc Ciurana lamenta que “el sector primari no som reconeguts, perquè només som un problema i fem pudors" però adverteix que "fem una carn de qualitat". "Això és el que volem transmetre a la gent, juntament amb el fet que la gent tingui la inquietud de preguntar d’on vénen els nostres productes” assegura, mentre reivindica que "parlem molt de KM 0 però ens mengem KM 0 de l’Argentina, hem de menjar KM 0 d’aquí!”. Ciurana afegeix que “la gent quan va a una carnisseria hauria de preguntar d’on és aquella carn, de quina granja ve, de quin productor, i això faria canviar molts hàbits; això és el que hem volgut promoure des d’aquesta fira”.





“Estem molt contents per l’acceptació i la gent que ha vingut, i volem fer un agraïment a tothom que s’hi ha sumat” afirma el gerent de CiuranaBassó, alhora que ressalta que “a casa nostra es pot gaudir d’un producte excel·lent, i estem treballant perquè continuï així”. Així mateix, des del consistori, l’Alcalde de la Cellera, David Sarsanedas, es mostrava també satisfet que surtin “aquest tipus d’iniciatives que tenen la capacitat d’integrar tots els veïns; ens en sentim molt partícips”. “Pel lloc on estem i com està el mercat avui en dia no podrem competir mai a preus rebentats, però sí que podem competir, i a primera divisió, en oferir qualitat” manifestava Sarsanedas, i afegia que “fires com aquesta són exactament el que ofereixen, producte de proximitat en què saps d’on ve, així com la persona que l’ha treballat”.

Durant els propers dies, dos restaurants del municipi inclouran durant el xai als seus menús: Can Co ho farà aquest proper cap de setmana i del 23 al 26 de juny, i Can Quer ho va fer durant el cap de setmana passat i també el vinent.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vidreres
Fotografia: Els aspirants d´aquest any a hereu i pubilla de Vidreres. / Ajuntament
21/08/2018 09:42

Vidreres obre una votació a internet per triar la pubilla i l’hereu 2018

Amb aquest mètode es vol incentivar que hi hagi més participació en les votacions alhora que facilitar que el procediment sigui més objectiu i transparent.
Comentaris (0)
Tradicions // Caldes
Fotografia: El correfoc, una de les activitats de la passada Festa Major caldenca. / Ajuntament
14/08/2018 07:12

Bon balanç de la Festa Major de Caldes d’enguany

Les novetats d'enguany, com el concert de la Salseta del Poble Sec, la Festa Holi o el Karaoke, han estat algunes de les activitats més multitudinàries.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: El cuiner Nathan, de Masterchef, el dissabte al Happy Food Trucks. / Ajuntament
10/08/2018 08:10

El Happy Food Trucks Tour de Blanes rep un 15% més de visitants respecte l'edició anterior

La població va acollir el passat cap de setmana la 2a edició de l'esdeveniment, amb música, cuina d'arreu del món i altres al·licients, com un Showcooking amb Nathan, de 'Masterchef'.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Part del recorregut de la fira d´atraccions blanenca. / Ajuntament
31/07/2018 08:00

La fira d'atraccions de Blanes allargarà la seva estada fins el 5 d'agost per compensar els dies de pluja

Tots els grups polítics municipals han recolzat unànimement la petició del Gremi de Firaires que, a banda de pagar per l'estada, farà un "Dia del Nen" el dijous 2 d'agost, amb els tiquets al 50%.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar