Tradicions // La Cellera
Fotografia: Voluntaris preparant la carn a la brasa per al dinar popular. / Xavier Roca - TS
14/03/2016 07:54

3.000 persones gaudeixen de la 43a Fira i festa de la Matança del Porc de La Cellera

El dinar popular, que va congregar unes 1.200 persones, va comptar amb un pregó a càrrec del reconegut crític gastronòmic Jaume Fàbrega, qui una estona abans havia presentat el llibre "La Cuina Modernista".

Redacció

Els cuinats a base de porc van ser els protagonistes de la 43a edició de la Fira i festa de la Matança del Porc de La Cellera de Ter, que ahir diumenge va congregar a l’entorn d’unes 3.000 persones en aquest esdeveniment de referència a la comarca de la Selva. Organitzat pel Centre Cultural Parroquial, un any més es va poder gaudir d’una farcida programació d’activitats, repartides, al llarg de la jornada, per diferents punts de la població.

L’alcalde cellerenc, David Sarsanedas, es mostrava molt satisfet per la concurrència a la fira: “Està ple de gent com sempre, això és una gran notícia”, alhora que destacava que aquest esdeveniment “manté com a base una tradició molt potent, amb la voluntat d'anar-hi aportant coses noves que donin vida a aquesta tradició”. Tant Sarsanedas com també el president del Centre Cultural Parroquial, Manel Badia, van posar èmfasi en els gairebé 1.200 tiquets venuts per al dinar popular, així com, especialment, en els 200 voluntaris -un 10% de la població- que es van encarregar de la logística de la fira.





Durant la jornada, doncs, es va poder passejar per la fira de brocanters i les parades d'artesania i gastronomia; fer tastets d'especialitats locals i gaudir del dinar tradicional de matar el porc; visitar l'Espai d'Art, l'exposició dels 80 anys de les Brigades Internacionals i descobrir la mostra de joguines, manualitat i fotografia de Joan Novich; participar a la Missa solemne de Festa Anyal; anar a la presentació del llibre La Cuina Modernista, de Jaume Fàbrega; ballar sardanes amb La Principal de La Bisbal, o saltar i ballar amb l'actuació dels Grallers i Gegantes de la Cellera.



Una de les activitats principals de la Fira i festa de la Matança del Porc és el dinar, amb un menú gairebé 100% porcí que consta d'una amanida, un primer plat de fesols vermells -conreats gairebé exclusivament per l'ocasió- amb llardons ruixats amb greix, fetge amb mantellina -un dels plats típics de la Cellera-, i botifarra i carn a la brasa. I de postres... una taronja. Entre els comensals, a banda dels regidors del consistori cellerenc, es va comptar amb representants de poblacions veïnes com les alcaldesses d'Amer i Anglès, Rosa Maria Vila i Àstrid Desset, o els alcaldes de Sant Julià del Llor i Bonmatí i d'Osor, Marc Garcia i Joan Pla.



El crític gastronòmic Jaume Fàbrega, pregoner d’enguany
L’encarregat del pregó del dinar popular d’enguany va ser el reconegut crític gastronòmic Jaume Fàbrega, qui durant el seu parlament va lloar les virtuts del porc. “El porc és un element important de la nostra cultura gastronòmica, i els qui venim de pagès, com jo, hi estem absolutament identificats” va dir Fàbrega, qui va explicar que “en el cas de La Cellera, a més, es conserven plats que no existeixen enlloc més, com els xitxarrells, que només es diu aquí, així com el fetge amb mantellina, que abans es cuinava en d'altres indrets, però que actualment l'únic lloc on es fa és també aquí”. El pregoner va sentenciar que “per tant, és un patrimoni cultural, històric i gastronòmic”, i va reivindicar el porc, juntament amb el vi, com a “símbol de la cultura occidental”. “No s’entendria la gastronomia occidental sense el porc i sense el vi”, va reblar.



Sobre la fira, Jaume Fàbrega va considerar que “el més admirable és que ho porten voluntaris; les altres són nomes parades o professionals”. “Aquí és la gent del poble qui es mou, qui cuina... i això la fa diferent de les altres, que també són del porc i l’embotit, però en aquest cas és realment popular”. Finalment, Fàbrega va sentenciar que “el porc és una potència a la comarca de la Selva”.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Blanes
Fotografia: Algunes de les catifes ahir al centre del nucli de Blnaes. / Ajuntament
19/06/2017 07:44

Més de 500 persones participen en la confecció de les Estores de Corpus de Blanes

Es va comptar amb el doble de participants que l'any passat, els quals van ajudar a fer realitat els dissenys de 13 artistes de la vila. També es van multiplicar els visitants gràcies a la ubicació més cèntrica.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: La passada d´ahir al vespre donava per inaugurades les Enramades d´enguany. / Ajuntament
16/06/2017 07:52

Arriba una nova edició de les Enramades d'Arbúcies

La botifarrada d'ahir dijous a la plaça per a més de 3.500 persones, precedida de la gran traca que donava inici a la passada, va ser el tret de sortida de la festa.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Elbaoració de les catifes durant l´edició de l´any passat. / Ajuntament
16/06/2017 07:34

​Les catifes de Corpus de Blanes canvien el recorregut i s'apropen més al centre de la vila

Enguany hi col·laboren 13 artistes de la vila, que han confeccionat especialment per a la ocasió les composicions que lluiran al terra durant unes hores aquest proper diumenge 18 de juny.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les catifes guardonades ahir a Arbúcies. / Ajuntament
12/06/2017 07:21

Arbúcies viu una nova jornada catifaire en el marc de les Enramades

Els veïns dels carrers Sant Jaume i Segimon Folgueroles s’emporten el premi a l’originalitat i al disseny; els Jubilats el premi al millor treball i els Catifactions a la varietat de flor.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Àdam Bertran

"Torna, oi que tornaràs?"

En el món de l’educació recorres...
Josep Lluís Vidal

L'avís legal de les cookies

L'any 2012 va entrar en vigor via...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar