Tradicions // Salitja
Fotografia: Josep Sucarrats a la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja (Xavier Roca - Tribuna Selvatan
09/02/2015 08:28

Josep Sucarrats: 'M'imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça'

Parlem de la botifarra dolça amb Josep Sucarrats, director de la revista CUINA, amb motiu de la Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja.

El 15è concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça, que va tenir lloc el dissabte 7 de febrer en el marc de la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça, va ser presidit per Josep Sucarrats, director de la revista CUINA. Amb ell vam parlar una mica sobre aquest embotit tan característic i singular.

Què aporta la botifarra dolça en la gastronomia tradicional catalana?
És un producte tan original, tan particular i tan circumscrit a les comarques de Girona, que es tracta de quelcom que cal preservar, perquè dóna identitat a la cuina més local d'aquesta zona. I dins del marc de Catalunya, dóna diversitat, que és l’altra gràcia de la nostra gastronomia. Per tant, que en algun lloc del món es faci  un embotit en el què s'hi afegeix sucre és tan singular que seria una llàstima que es perdés.

Considera que el producte no s’ha promocionat prou més enllà de les comarques gironines?
És cert que la botifarra dolça la desconeix molta gent fora d’aquí, malgrat que aquestes comarques són una coneguda destinació gastronòmica, a banda de saber-se com se sap que es tracta d'una terra de bons embotits.

Què creu que falla, doncs?
En principi, i sobretot, xoca a molta gent que sigui un embotit dolç; això pot comportar d’entrada moltes dificultats. A Catalunya, la gent, de fet, ara menja sushi, i això era encara més estrany. Per tant, el que es tractaria és de posar el producte a l’abast de restaurants, de xarcuteries... i facilitar que la gent la pogués tastar. Tot  i que a mi no em sembla gens malament que el seu focus sigui bàsicament aquesta zona, i que realment aquest sigui un atractiu més per fer venir la gent aquí, que és on s’ha fet tota la vida la botifarra dolça, que és on se sap fer i on hi ha bons elaboradors.

Quin seria el millor maridatge amb aquest embotit?
Jo crec que el millor maridatge, almenys per part meva, està per descobrir. Això que feu a Salitja amb la poma –les pomes capçades de botifarra dolça- m’ha semblat molt interessant. Segurament hi ha coses que no passen perquè sí. Però aquesta tradició que Catalunya ha conservat, i a les comarques gironines en especial, que ve de la cuina medieval, de barrejar carn amb fruita, en aquest cas encara se supera, havent-hi carn i fruita, però a més la carn que s'hi posa és un embotit dolç. Penso que per aquesta banda es podrien experimentar coses molt maques amb pomes i segurament amb altres fruites dolces.

I amb una beguda? Amb quina ho maridaria?
M´imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça; em sembla que podria ser interessant.

Finalment, dins d’un menú, on considera que s’hi adiu millor aquest embotit?
A mi em sembla molt bé que se serveixi per les postres. Al concurs de postres que heu fet aquí hi ha hagut alguns plats proposats que, tot i ser botifarra dolça, també tenien un punt salat, i per tant es convertien en un aperitiu interessant. El que passa és que com que el valor d'aquest embotit és que sigui dolç, defenso que estigui millor al final de l’àpat. Perquè tot i que en la cuina d'avui hi ha una certa tendència a obrir amb plats dolços, potser no se n’ha d’abusar. Ja és prou xocant per a la majoria de gent tenir un embotit dolç! Pot funcionar d’aperitiu, sí, però posar-lo de postres és donar el triple salt mortal. I al final estàs fent una cosa de tota la vida, i a mi aquest contrast que es produeix em sembla molt interessant.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Vidreres
Fotografia: Els aspirants d´aquest any a hereu i pubilla de Vidreres. / Ajuntament
21/08/2018 09:42

Vidreres obre una votació a internet per triar la pubilla i l’hereu 2018

Amb aquest mètode es vol incentivar que hi hagi més participació en les votacions alhora que facilitar que el procediment sigui més objectiu i transparent.
Comentaris (0)
Tradicions // Caldes
Fotografia: El correfoc, una de les activitats de la passada Festa Major caldenca. / Ajuntament
14/08/2018 07:12

Bon balanç de la Festa Major de Caldes d’enguany

Les novetats d'enguany, com el concert de la Salseta del Poble Sec, la Festa Holi o el Karaoke, han estat algunes de les activitats més multitudinàries.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: El cuiner Nathan, de Masterchef, el dissabte al Happy Food Trucks. / Ajuntament
10/08/2018 08:10

El Happy Food Trucks Tour de Blanes rep un 15% més de visitants respecte l'edició anterior

La població va acollir el passat cap de setmana la 2a edició de l'esdeveniment, amb música, cuina d'arreu del món i altres al·licients, com un Showcooking amb Nathan, de 'Masterchef'.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: Part del recorregut de la fira d´atraccions blanenca. / Ajuntament
31/07/2018 08:00

La fira d'atraccions de Blanes allargarà la seva estada fins el 5 d'agost per compensar els dies de pluja

Tots els grups polítics municipals han recolzat unànimement la petició del Gremi de Firaires que, a banda de pagar per l'estada, farà un "Dia del Nen" el dijous 2 d'agost, amb els tiquets al 50%.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: El màstic de llentiscle

El llentiscle (llat., Pistacia...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La ruda és estimulant i decidida

La ruda és una herba remeiera força...
Àngel Rodríguez Vilagran

Truqueu al mòbil de la meva sogra

Ara fa pocs dies en un conegut...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar