Tradicions // Salitja
Fotografia: Josep Sucarrats a la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja (Xavier Roca - Tribuna Selvatan
09/02/2015 08:28

Josep Sucarrats: 'M'imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça'

Parlem de la botifarra dolça amb Josep Sucarrats, director de la revista CUINA, amb motiu de la Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja.

El 15è concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça, que va tenir lloc el dissabte 7 de febrer en el marc de la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça, va ser presidit per Josep Sucarrats, director de la revista CUINA. Amb ell vam parlar una mica sobre aquest embotit tan característic i singular.

Què aporta la botifarra dolça en la gastronomia tradicional catalana?
És un producte tan original, tan particular i tan circumscrit a les comarques de Girona, que es tracta de quelcom que cal preservar, perquè dóna identitat a la cuina més local d'aquesta zona. I dins del marc de Catalunya, dóna diversitat, que és l’altra gràcia de la nostra gastronomia. Per tant, que en algun lloc del món es faci  un embotit en el què s'hi afegeix sucre és tan singular que seria una llàstima que es perdés.

Considera que el producte no s’ha promocionat prou més enllà de les comarques gironines?
És cert que la botifarra dolça la desconeix molta gent fora d’aquí, malgrat que aquestes comarques són una coneguda destinació gastronòmica, a banda de saber-se com se sap que es tracta d'una terra de bons embotits.

Què creu que falla, doncs?
En principi, i sobretot, xoca a molta gent que sigui un embotit dolç; això pot comportar d’entrada moltes dificultats. A Catalunya, la gent, de fet, ara menja sushi, i això era encara més estrany. Per tant, el que es tractaria és de posar el producte a l’abast de restaurants, de xarcuteries... i facilitar que la gent la pogués tastar. Tot  i que a mi no em sembla gens malament que el seu focus sigui bàsicament aquesta zona, i que realment aquest sigui un atractiu més per fer venir la gent aquí, que és on s’ha fet tota la vida la botifarra dolça, que és on se sap fer i on hi ha bons elaboradors.

Quin seria el millor maridatge amb aquest embotit?
Jo crec que el millor maridatge, almenys per part meva, està per descobrir. Això que feu a Salitja amb la poma –les pomes capçades de botifarra dolça- m’ha semblat molt interessant. Segurament hi ha coses que no passen perquè sí. Però aquesta tradició que Catalunya ha conservat, i a les comarques gironines en especial, que ve de la cuina medieval, de barrejar carn amb fruita, en aquest cas encara se supera, havent-hi carn i fruita, però a més la carn que s'hi posa és un embotit dolç. Penso que per aquesta banda es podrien experimentar coses molt maques amb pomes i segurament amb altres fruites dolces.

I amb una beguda? Amb quina ho maridaria?
M´imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça; em sembla que podria ser interessant.

Finalment, dins d’un menú, on considera que s’hi adiu millor aquest embotit?
A mi em sembla molt bé que se serveixi per les postres. Al concurs de postres que heu fet aquí hi ha hagut alguns plats proposats que, tot i ser botifarra dolça, també tenien un punt salat, i per tant es convertien en un aperitiu interessant. El que passa és que com que el valor d'aquest embotit és que sigui dolç, defenso que estigui millor al final de l’àpat. Perquè tot i que en la cuina d'avui hi ha una certa tendència a obrir amb plats dolços, potser no se n’ha d’abusar. Ja és prou xocant per a la majoria de gent tenir un embotit dolç! Pot funcionar d’aperitiu, sí, però posar-lo de postres és donar el triple salt mortal. I al final estàs fent una cosa de tota la vida, i a mi aquest contrast que es produeix em sembla molt interessant.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Tossa
25/04/2018 06:12

Del 28 d'abril a l'1 de maig, segona edició de Tossa, Flor de Mar

Durant aquests dies els visitants gaudiran de carrers engalanats, passejades pel bosc, una fira de plantes medicinals, gastronomia floral amb menús temàtics, entre d'altres.
Comentaris (0)
Tradicions // Breda
12/04/2018 06:59

Breda celebra els dies 21 i 22 d'abril la 3a Fira del Monestir i la 755a Festa de l'Ajust

Durant aquests dos dies l’activitat es concentrarà al nucli històric de la Vila, a l’entorn de l’antic Monestir de Sant Salvador, amb activitats per a totes les edats i gustos.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Una de les recreacions que es duen a terme durant l´esdeveniment. / Ajuntament
06/04/2018 07:25

​Aquest diumenge, 5a edició de les Jornades de Recreació Històrica del Combat d’Arbúcies

Es comptarà, novament, amb els Miquelets, que faran la recreació dels fets del Combat, a la riera, i muntaran els seus campaments a la plaça de la Vila.
Comentaris (0)
Tradicions // Blanes
Fotografia: La nau del santuari del Vilar, ahir durant l´ofici solemne. / Ajuntament
04/04/2018 06:26

​L’Aplec del Vilar posa el punt i final a la Setmana Santa blanenca

És una de les dues festes locals que se celebren a Blanes, una tradició de més de 400 anys d’història que aplega a molt vilatans a l'entorn del santuari de la Mare de Déu del Vilar.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: Les propietats del romaní

Després d’haver-vos presentat dues...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Tieta Ratafia & CO

Portada


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar