Tradicions // Salitja
Fotografia: Josep Sucarrats a la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja (Xavier Roca - Tribuna Selvatan
09/02/2015 08:28

Josep Sucarrats: 'M'imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça'

Parlem de la botifarra dolça amb Josep Sucarrats, director de la revista CUINA, amb motiu de la Fira-festa de la Botifarra Dolça de Salitja.

El 15è concurs de coques, pomes capsades i postres de botifarra dolça, que va tenir lloc el dissabte 7 de febrer en el marc de la 18a Fira-festa de la Botifarra Dolça, va ser presidit per Josep Sucarrats, director de la revista CUINA. Amb ell vam parlar una mica sobre aquest embotit tan característic i singular.

Què aporta la botifarra dolça en la gastronomia tradicional catalana?
És un producte tan original, tan particular i tan circumscrit a les comarques de Girona, que es tracta de quelcom que cal preservar, perquè dóna identitat a la cuina més local d'aquesta zona. I dins del marc de Catalunya, dóna diversitat, que és l’altra gràcia de la nostra gastronomia. Per tant, que en algun lloc del món es faci  un embotit en el què s'hi afegeix sucre és tan singular que seria una llàstima que es perdés.

Considera que el producte no s’ha promocionat prou més enllà de les comarques gironines?
És cert que la botifarra dolça la desconeix molta gent fora d’aquí, malgrat que aquestes comarques són una coneguda destinació gastronòmica, a banda de saber-se com se sap que es tracta d'una terra de bons embotits.

Què creu que falla, doncs?
En principi, i sobretot, xoca a molta gent que sigui un embotit dolç; això pot comportar d’entrada moltes dificultats. A Catalunya, la gent, de fet, ara menja sushi, i això era encara més estrany. Per tant, el que es tractaria és de posar el producte a l’abast de restaurants, de xarcuteries... i facilitar que la gent la pogués tastar. Tot  i que a mi no em sembla gens malament que el seu focus sigui bàsicament aquesta zona, i que realment aquest sigui un atractiu més per fer venir la gent aquí, que és on s’ha fet tota la vida la botifarra dolça, que és on se sap fer i on hi ha bons elaboradors.

Quin seria el millor maridatge amb aquest embotit?
Jo crec que el millor maridatge, almenys per part meva, està per descobrir. Això que feu a Salitja amb la poma –les pomes capçades de botifarra dolça- m’ha semblat molt interessant. Segurament hi ha coses que no passen perquè sí. Però aquesta tradició que Catalunya ha conservat, i a les comarques gironines en especial, que ve de la cuina medieval, de barrejar carn amb fruita, en aquest cas encara se supera, havent-hi carn i fruita, però a més la carn que s'hi posa és un embotit dolç. Penso que per aquesta banda es podrien experimentar coses molt maques amb pomes i segurament amb altres fruites dolces.

I amb una beguda? Amb quina ho maridaria?
M´imagino el cava sec com a millor maridatge per a la botifarra dolça; em sembla que podria ser interessant.

Finalment, dins d’un menú, on considera que s’hi adiu millor aquest embotit?
A mi em sembla molt bé que se serveixi per les postres. Al concurs de postres que heu fet aquí hi ha hagut alguns plats proposats que, tot i ser botifarra dolça, també tenien un punt salat, i per tant es convertien en un aperitiu interessant. El que passa és que com que el valor d'aquest embotit és que sigui dolç, defenso que estigui millor al final de l’àpat. Perquè tot i que en la cuina d'avui hi ha una certa tendència a obrir amb plats dolços, potser no se n’ha d’abusar. Ja és prou xocant per a la majoria de gent tenir un embotit dolç! Pot funcionar d’aperitiu, sí, però posar-lo de postres és donar el triple salt mortal. I al final estàs fent una cosa de tota la vida, i a mi aquest contrast que es produeix em sembla molt interessant.
       Imprimir       Enviar a un amic      
      

Comentaris

No s´han trobat comentaris

Deixa el teu comentari

Més notícies de: Tradicions

Tradicions // Riudellots
Fotografia: La FIPORC, en l´hora punt del dinar, ahir diumenge. / Estel Xifra-Ajuntament
19/02/2018 06:24

FIPORC tanca dos dies de fira a Riudellots amb molt bona afluència de públic

Tot i la pluja de dissabte a la tarda, el bon temps es va imposar ahir diumenge, omplint la fira de visitants, que van poder gaudir d'activitats, tallers, degustacions i demostracions.
Comentaris (0)
Tradicions // Arbúcies
Fotografia: Un dels aparcaments que van acollir la trobada. / Ajuntament
19/02/2018 06:02

Els vehicles antics envaeixen un any més els carrers d’Arbúcies en la 10a Trobada de Clàssics

Centenars de persones es van desplaçar fins al municipi selvatà arribats d'arreu del país per exposar els seus vehicles clàssics als 10 aparcaments habilitats.
Comentaris (0)
Tradicions // Riudellots
Fotografia: Puigdemont, a la pantalla, durant l´acte inaugural de FIPORC. / Canal Ajuntament
18/02/2018 08:40

​Carles Puigdemont inaugura a distància la 5a edició de FIPORC de Riudellots

Puigdemont ha destacat la solidesa del sector porcí a Catalunya, "capaç de competir arreu del món amb qualitat, seguretat alimentària i bones pràctiques".
Comentaris (0)
Tradicions // Riudellots
Fotografia: Ahir dijous va tenir lloc la presentació de la fira a Girona. / Canal Ajuntament
16/02/2018 07:39

Tot a punt per a la cinquena edició de FIPORC a Riudellots

L'àrea de tast gastronòmic, les demostracions i els tallers vinculats al món del porc centraran la programació durant tot aquest proper cap de setmana.
Comentaris (0)
Les notícies més llegides del dia
Subscripció al butlletí
Vols estar al dia de l´actualitat de ‪la Selva‬? Subscriu-te al nostre butlletí diari:
Enviar
L´opinió de la setmana
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La sàlvia dels convents

Avui em plau de presentar-vos una de...
Fra Valentí Serra de Manresa

Remeis del frare: La virtut guaridora del marduix

L’èxit editorial dels reculls de...
Josep Lluís Vidal

Com identificar les estafes a Facebook

Un Land Rover embolicat amb un...
Tieta Ratafia & CO

Botiga


Enviar per E-mail
Nom
Email
Missatge
Enviar